avatar

Primeres fotos d’Espanya: el viatge de Robert P. Napper

Foto per Robert P. Napper

Organitzada pel MNAC, amb col·laboració amb el Fondo Fotográfico Universidad de Navarra, l’exposició “Napper i Frith. Un viatge fotogràfic per la Ibèria del segle XIX” es un recorregut en 124 imatges, la majoria obra de Robert P. Napper, per Espanya, Portugal i Gibraltar.

El galés Robert P. Naper, considerat un dels primers fotodocumentalistes, va recorrer la Península Ibèrica amb la seva càmera entre els anys 1861 i 1864. Aquest treball fotogràfic va ser producte d’un encarrec de la firma Francis Frith & Co.

Al llarg del segle XIX els ideals romàntics van posar de moda l’exaltació de l’expostisme oriental. L’aparició de les primeres revistes ilustrades i l’expansió colonial van permetre els inicis del turisme pels paisos considerats com el bressol de la cultura occidental: Italia, Grecia, Espanya, l’orient Mitjà i Terra Santa, Argelia, Marróc. Espanya, especialment Andalusia, va ser el destí favorit de gran nombre de intel·lectuals i artistes anglesos, francesos i nordamericans.

Les imatges de figures humanes de Napper mereixen una especial atenció, ja que va ser un dels primers artistes que van mostrar la figura humana com a experiència realista i no com a visions romàntiques.

Moltes de les fotografies que formen part d’aquesta exposició mai no han estat exposades conjuntament, moltes són inèdites, i procedeixen tant d’institucions públiques com de col·leccionistes particulars. Napper i Frith. Un viatge fotogràfic per la Ibèria del segle XIX analitza una forma de treballar –per delegació– que en fotografia era habitual al segle XIX, i permet descobrir la figura de R.P. Napper, al qual mai no s’ha dedicat una exposició monogràfica.

L’exposició es pot visitar fins al 10 de febrer de 2008 al MNAC. Podeu veure algunes de les fotografies en aquesta galeria de El Periódico.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
Palau Nacional.
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
(veure mapa)

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.