avatar

Lothar Baumgarten. Autofocus retina

Lothar Baumgarten “Binary Opposition”, 1970

Primera exposició retrospectiva de l’artista alemany Lothar Baumgarten (Rheinsberg, 1944) a l’Estat espanyol. Fill d’antropòleg, Baumgarten va conviure uns anys amb els indígenes d’una tribu de l’Amazònia veneçolana i ha estat un dels primers artistes que, des de finals dels anys seixanta, va introduir els fets de la representació de les cultures minoritàries i la seva absència dins del ventall de la representació cultural occidental. Interessat precisament en la noció de «l’altre» i la seva vehiculació en la història, els seus treballs utilitzen objectes, imatges i la paraula escrita com a materials fonamentals per incitar a una reflexió sobre les condicions d’intercanvi i de trànsit amb relació a la geografia i l’acumulació de la història.

L’exposició farà especial èmfasi en el treball fotogràfic de l’artista, sobretot a través de sèries com ara Carbon (1989) o Montaigne (1985) que constitueixen autèntics assaigs visuals i de síntesi en el treball de Baumgarten. Des del treball realitzat sobre la geografia dels Estats Units a través de dues línies ferroviàries que travessen el país (en el cas de Carbon) fins a les inscripcions visuals en els paisatges de l’Amazònia veneçolana (a Montaigne, sèrie que s’hi podrà veure per primera vegada sencera), les fotografies de Baumgarten –en blanc i negre– són un testimoni del seu interès per la iconografia naturalista i de la noció de l’artista-antropòleg. Combinades amb elements textuals i amb signes, les seves obres esdevenen enciclopèdies de paisatge en constant evolució.

L’exposició mostrarà a la Capella MACBA l’obra Ecce Homo, del 2002. S’hi inclouran també obres emblemàtiques relacionades amb les cultures sud-americanes, així com la instal·lació específica a la façana del museu de l’obra Imago Mundi (1988), que estableix una metàfora entre la universalització de la carta de colors de la fotografia i l’esperit de les colonitzacions del segle XX.

Font: MACBA

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.