avatar

Megapixels a l’espai

sonda

El dia 25 de maig es va situar sobre la superfície de Mart la sonda Phoenix Mars Lander després de quasi nou mesos de viatge.

L’èxit de la missió depèn en gran part de les càmeres fotogràfiques incorporades a la sonda que tenen una importància capital: a partir de les fotografies del terreny i els materials que es recullen, i en el seguiment de les imatges que es van rebent, es pot valorar si l’aparell està fent tot allò pel que se l’ha programat i veure que passa en tot moment al voltant de la sonda.

Contràriament al que podem pensar, tenint en compte l’elevat cost d’aquestes exploracions de l’espai, i acostumats com estem a l’increment de megapixels en les càmeres digitals, les càmeres que du la Phoenix tenen menys resolució que les de qualsevol telèfon mòbil actual.

Tan la anomenada Surface Stereo Manager, que fa fotografies estereoscòpiques a partir de dues càmeres, com la Robotic Arm Camera situada al braç articulat, no passen d’un megapixel de resolució en el primer cas, i de una dècima de megapixel en la segona càmera.

La raó de tot està en guanyar velocitat de transmissió de les imatges des d’una distancia tan exageradament gran i en la consideració següent: la pèrdua de qualitat es pot compensar a partir de múltiples presses -tal com podeu veure en aquesta galeria- per augmentar el detall de la imatge final.

Interessant noticia que hem trobat a Microsiervos Light

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.