avatar

Trobades cent fotografies inèdites d’Agustí Centelles

Companys, Comorera, Mestres, Esteve i Gassol a La Model, per Agustí CentellesUn petit tresor amagat en una vella capsa de galetes Virginia: un centenar de negatius i còpies sobre paper del fotògraf Agustí Centelles trobats recentment pels seus fills.

Centelles tenia també la seva maleta, que contenia 9.000 negatius que va ocultar durant 32 anys a Carcassona i que va poder recuperar el 1976, d’un valor que  comença a ser reconegut a partir de l’exposició organitzada a la Virreina l’any 2006.

La capseta és “la pila del greix”, segons diu el fill gran del fotògraf. Allà van anar a parar alguns negatius que el seu pare no sabia com classificar. A més a més, algunes fotografies familiars d’abans de la guerra civil i dels anys 1945- 1947 en què la família va viure a Reus després de l’exili.

Entre les fotografies trobades hi figura un rotllo de negatius amb edificis bombardejats a Reus i Falset. Una de les fotografies que més criden l’atenció, que és la que mostra la noticia, cinc membres del Govern de la Generalitat (Lluís Companys, Joan Comorera, Pere Mestres, Martí Esteve i Ventura Gassol) detinguts a la presó Model de Madrid, probablement el 1935 mentre eren jutjats pels fets del 1934.

Sens dubte una bona troballa que s’afegeix al magnífic arxiu del gran fotògraf de la guerra civil.

Font: El Periòdico de Catalunya

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.