avatar

Qui te raó? qui va ser el primer fotògraf?

Fa unes setmanes vàrem posar una noticia on parlàvem de les primeres fotos, la primera d’en Niépce,  el primer nu, la primera presa sota l’aigua, la primera aèria, la primera en color, etc. Ara es el torn de la primera foto feta a tot l’Estat i aquesta primera pot tindre certes discrepàncies.

Segons Xataca, que ho han tret de la Universitat de Jaen, va ser feta a Barcelona el 10 de novembre de 1839 des del terrat de la Casa Xifré per en D. Pedro Felipe Monlau i Roca.

M’ha sonat estrany doncs havia sentit que el primer que va fer una foto aquí havia estat en Ramon Alabern i així ho diuen també a Barcelonaopina.com.

Però qui te raó, doncs? Llavors buscant he trovat aquest document pdf. on hi diu això:

…Monlau actuaba como corresponsal en París de la Real Academia de Ciencias Naturales y Artes de Barcelona, y coincidió en la fase en que Daguerre enseñaba sus producciones a científicos y personalidades de todo el mundo, y, tras hacerse una completa idea de su significado y alcance, envió el 24 de febrero de 1839 un detallado informe a la Academia de Ciencias de Barcelona. Presentado ya oficialmente el daguerrotipo y de regreso a Barcelona, Monlau propuso la adquisición de la cámara y los utensilios necesarios para la realización de la experiencia. El encargado de llevarla a término fue Ramón Alabern, que en este momento se hallaba en París, a donde había acudido para especializarse en técnicas de grabado cartográfico, y vivió la efervescencia del nacimiento de la fotografía. Notas periodísticas de la época indican que aprendió el nuevo procedimiento como discípulo de Daguerre, hecho que sin duda lo erigiría como el mejor candidato para repetir una demostración en la Ciudad Condal…

I així ho hem esclarit, en Ramon Alabern en va ser el fotògraf doncs. Fora de tot aquest embolic, el que va ser aquesta primera fotografia és tot un aconteixement a l’època, amb banda de música inclosa.

I semble cert també que el daguerrotip va sortejar-se uns dies després entre els que havien assistit al aconteixement. Que se’n va fer? ningú ho sap. Només se sap que va sortir agraciat el número 56. Potser remenat una mica per aquell mobles antics de la iaia algun dia en trobeu algun de semblant, si de cas ens aviseu…

La fotografia que ilustra la noticia va ser presa el 1848 i es d’una col.lecció perticular de Tarragona.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Qui te raó? qui va ser el primer fotògraf?”

  1. Els de Microsiervos, que també havien posat la noticia a partir de la de Xataca ja han rectificat i han posat que va ser Alabern. Molt be, plas, plas, plas