avatar

Andrzej Dragan: no m’agrada fer fotos!

Retrat, per Andrzej DraganProbablement Andrzej Dragan sigui un dels fotògrafs més coneguts entre els aficionats a la fotografia que freqüenten internet. Precisament aquest mitjà ha estat un dels que més ha contribuït a la difusió de la seva obra, fins al punt de provocar inclús la popularització de accions automàtiques que reprodueixen l’estil personal del fotògraf. En aquest sentit, es compleix allò de que “hauràs triomfat quan et surtin imitadors”. En aquest sentit, en Dragan ha creat escola, i darrera d’ell arrossega una llarga cua d’aficionats que s’afanen en copiar la seva visió del retrat.

El més curiós del cas és que en Dragan es manifesta molt lluny del que imaginaríem com algú interessat per la fotografia. Nascut al 1978, científic i músic brillant, doctorat en Física Quàntica i professor adjunt de física a la Universitat de Varsòvia, ell mateix explica que no li agrada gens fer fotos. Ell mateix no sap la raó que l’empeny ocasionalment a fotografiar algú que li ha despertat un interès inusual. Dragan fa molt poques fotos, però arriba a dedicar fins a un mes a tractar una d’elles.

Val la pena revisitar el treball d’aquest magnífic fotògraf que no vol fer fotografies, o descobrir-ho en el cas improbable que no el conegueu, encara que a la seva web ens rebi amb una declaració ben xocant: “Algunes persones diuen que els retrats revelen alguna veritat oculta del model retratat. Amb tristesa, haig de confessar que aquesta mena de persones no trobaran res d’interessant a les meves fotografies, senzillament perquè no tenen aquest propòsit“.

També podeu llegir una interessant entrevista (en anglès) amb Dragan en aquesta web.

A partir d’un article publicat a Uno de los nuestros.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Andrzej Dragan: no m’agrada fer fotos!”

  1. home es molt interessant la seva fotografia, el enfasi del tractament es espectacular, crec que hi ha alguna acció per es molt complicada de entendre.

  2. Agradarà més o menys (a mi m’apassiona) però s’ha de reconèixer que va ser una revolució, un tsunami creatiu a la xarxa, i que si ara hi ha crítiques “al sistema” és per la colla de flipats que hem intentat “copiar” el seu sistema i la seva visió, amb ben poca sort en la majoria de casos.
    Les seves fotos són una mena d’hiperealisme 3D que et posen en guàrdia…
    Feia dies que no hi entrava a la seva web, i m’ha encantat tornar a revisionar-la.