avatar

El fenòmen STROBIST

El fenòmen Strobist: pocs mitjans, grans resultatsLess gear, more brain, better light, que sense traduir-ho literalment ve a dir que amb pocs medis però amb bon coneixement obtindrem millor il·luminació i per tant millors resultats. Aquesta és la filosofia que hi ha darrera del Strobist, que tracta només de la tècnica d’il·luminar les nostres fotografies mitjançant l’ús intel·ligent de petits flaixos externs governats remotament.

El Strobist és un moviment molt jove, tot just te un parell d’anys, concretament va néixer l’abril de 2006. En David Hobby, un periodista gràfic del diari The Sun de Baltimore, va haver de fer repòs durant una setmana degut a un procés gripal i per vèncer l’avorriment va fer-se un blog personal. Allà hi va escriure-hi una sèrie d’articles curts on exposà els principis bàsics sobre la il·luminació d’imatges amb flaixos portàtils. Aquesta sèrie d’articles va anomenar-los Lighting 101.

Davant l’èxit inicial, en David va començar a publicar una altra sèrie d’articles on explicava amb tot detall com havia resolt els problemes que sorgien de la il·luminació dels encàrrecs que rebia per part del diari. Havia nascut el strobist.com.

Amb la intenció de discutir i debatre aquests articles, també es va crear un grup a Flickr que va convertir-se de seguida en el centre de reunió dels aficionats a la il·luminació. A l’actualitat compta amb 32.200 membres i recull més de 138.000 imatges. Durant l’estiu del 2006, en David va organitzar el “Strobist Lighting Bootcamp” (Camp de treball d’il·luminació Strobist). on proposa exercicis amb una periodicitat setmanal o quinzenal en què hi participen milers d’aficionats de tot el món a través del grup de Flickr.

En Rafa Barberá descobreix el Strobist el maig de 2006, des del primer moment es va fer assidu lector del lloc i en el 2007, quan en David va anunciar l’inici del Lighting 102, va proposar-se traduir tot aquest material. Comença a publicar petites traduccions al seu blog personal (www.vacioperfecto.com) i li ho va comunicar a David Hobby, per evitar problemes de drets d’autor. Aleshores en David acabava de sol·licitar una excedència laboral en el diari i començava a dedicar-se de ple al bloc i a impartir seminaris d’il·luminació al llarg dels Estats Units primer i amb posterioritat al llarg del món.

La seva resposta va anar més enllà i va convertir en Rafa en el traductor oficial de Strobist.com, i així es va crear Strobist en español a finals de juliol del 2007. Des del primer moment, aquesta web va convertir-se en la referència sobre la il·luminació amb petits flaixos per a la comunitat hispana. El lloc rep al voltant de 800 visites diàries, te més de 1.100 integrants i més de 2.700 fotografies publicades en el lloc.

El Strobist ha servit perquè milers d’aficionats i professionals de tot el món utilitzem els nostres flaixos portàtils d’una manera completament diferent al que era habitual fins ara.

Com bé sabeu els interessats, en Rafa Barberá serà el ponent del proper taller organitzat per espaifotografic al voltant del Strobist, que esperem que pugui introduir a més gent en aquesta jove disciplina.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “El fenòmen STROBIST”

 1. Molt bona notícia.
  Com podem inscriure’ns al curs?
  Espero que hi hagin places perque val molt la pena.
  Fins aviat,

  Uri

 2. Iep, em semble molt interessant, de fet m’he inscrit al curs, (quasi no arribo a temps).

  Gràcies,
  PD: Crec que els dos primers enllaços de l’article no funcionen.