avatar

Raw, desmontant el mite.

perros, de Guillermo LuijkFins ara havíem cregut que l’arxiu RAW, donada la seva condició de negatiu digital, seria sempre la prova de l’autoria d’una fotografia.

En Guillermo Luijk, ben conegut pels membres d’espaifotografic, un cop més fa que ens qüestionem un fet que donàvem per bo i ens assabenta de la veritat.

Ens fa adonar que l’arxiu RAW no és res més que una col·lecció de números ordenats i emmagatzemats en un suport informàtic. Per tant, que passaria doncs si algú pogués manipular un arxiu JPG i convertir-lo a RAW, o d’un mateix arxiu RAW, poder alterar-ne les dades i tornar a guardar-lo com a tal, fins ara creiem que no es podia fer.

Però això es el que ha fet Egon, un programador i fotògraf aficionat valencià. Ha generat un archiu RAW amb la informació d’una de les fotos d’en Guillermo, originalment en format JPEG, concretament la que il.lustra la noticia.

A partir d’això només ens queda deduir que posseir l’arxiu RAW d’una imatge no en garanteix doncs, ni l’autoria, ni que aquesta imatge tan sols sigui autèntica i no hagi estat manipulada.

Evidentment tampoc costa gaire de deduir que qui ho sàpiga fer i ho faci, excepte en aquest cas que serveix per demostrar-ho, tindrà una intenció clarament apropiativa o com a mínim qüestionable.

Un cop més hem de donar les gràcies al Guillermo per la seva tasca divulgativa.

Veure l’article

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.