avatar

Un curiós fenomen òptic

El Canigó des de MarsellaDescriure què és la fotografia no és tan fàcil com pot semblar a primer cop d’ull, però possiblement una aproximació sigui el fet que és una combinació eficient d’art i tècnica. Lligat amb això,  amb la tècnica i amb la ciència (fenòmens òptics en aquest cas)  he llegit una notícia a Vilaweb que m’ha semblat ben curiosa.

Sembla increïble, però en aquesta època de l’any, si hi ha les condicions meteorològiques i de visibilitat adients al Golf de Lleó, és possible veure el cim del Canigó (2.785 m) des de molt lluny, com ara des de Marsella (Occitània), a 260 km de distància, cosa ben improbable si es té en compte la curvatura de la terra.

Aquesta visió espectacular té lloc només quan el sol es pon darrera el Canigó, per un fenomen de refracció atmosfèrica , que va ser observat i descrit per primera vegada el 8 de febrer de 1808, per Franz Xaver von Zach , no sense generar una certa polèmica, que no es va poder solventar, vés per on, fins la popularització de la fotografia, quan es va poder confirmar definitivament el fenomen observat per Zach (una altre exemple del que va ser els inicis de la fotogràfica, una tècnica per donar fe de la realitat).

Coincidint amb el bicentenari de la primera observació, el Cercle Català de Marsella organitza del 20 d’octubre al 10 de novembre una exposició de fotografies . També es pot trobar per internet llocs web amb fotografies espectaculars, com aquest o aquest altre (del febrer passat).

La foto que acompanya la notícia és de J. Coilac, destacada a l’Earth Science Picture of the Day el 7 de febrer de 2008.

La notícia originària la podeu llegir aquí (Vilaweb).

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.