avatar

Que són el números f

Si parlem d’apertura de diafragma ens referim a números f. Sabem que com més alts són aquests, més petit es el forat per on passa la llum. Però sabem que són realment aquests números tan estranys i que és el que ens indiquen? Després de llegir aquest article ho tindrem una mica més clar.

Els valors del diafragmaNúmero f és la relació entre la longitud focal de l’objectiu i el diàmetre real de l’orifici que deixa passar la llum, que s’anomena pupil·la. Si per exemple tenim un objectiu de 50mm sabrem que ha f2, la pupil·la farà 25mm (50/2=25). Veiem que va en relació directa amb la focal i per tant no indiquen valors absoluts, i això vol dir que per dos lents de diferent focal, la pupil·la corresponent a un mateix número f serà diferent en cada cas.

Ara bé, si recordem que per reduir a la meitat l’àrea d’un cercle hem de dividir el diàmetre per l’arrel quadrada de 2 = 1.41421356 i suposem també que en el cas de que el diafragma fos igual a la longitud focal (exemple 50mm/50mm), seria f1. A aquest primer f1 el seguiria la meitat d’aquest, que sabem que és l’arrel quadrada de 2 i per tant, arrodonint 1,4. La resta és una seqüència d’aquests factors. Potser així es veurà més senzill.

1, 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22, 32, 45, 64

Així doncs, no hi pot haver números f menors de 1? Sí que hi són, si el diàmetre del diafragma es més gran que la longitud focal, com el cas d’aquest Noctilux f0,95, però pel preu és directament com si no existissin, per lo menys per alguns.

També sabem que a diafragma més obert la profunditat de camp és menor i augmenta amb el valor del número f, però la relació optima està sempre cap als valors mitjos de l’objectiu. Si tanquem a f22 tindrem en teoria molta profunditat de camp, però també molta difracció amb lo qual no hi guanyarem res, però això serà tema per un altre dia.

Probablement no ens fa falta saber tot això per fer bones fotos, però molts cops ajuda i sempre es bo conèixer. I si no ha quedat clar sempre queda preguntar.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Que són el números f”

  1. Barry Lyndon, la pel·licula d’en Kubrick, es veu que es va rodar tota amb llum natural, fins i tot les interiors on moltes escenes va il.luminarse unicament amb espelmes. Diu que es va utilitzar uns objectius Zeis modificats que tenien f/0,7, en algun lloc diu que eren de la NASA, són els que es coneixen més lluminosos. Va guanyar l’Oscar a la millor fotografia l’any 1975, una pel.licula molt recomanable.

  2. Cercant al Google, he trobat aquesta informació sobre la pel·lícula Barry Lindon. Es veu que sí que es va fer servir llum artificial en diverses escenes, però no a les il·luminades amb espelmes.

    En aquest enllaç hi ha informació molt detallada sobre els objectius modificats per filmar la pel·lícula.