avatar

El final de la Polaroid

Càmera Polaroid 1000A principis del 2008 Polaroid va anunciar que deixava de fabricar pel.licula per les seves càmeres. Fins ara encara s’en trobaven i sembla ser que el 2009 serà la confirmació de la defunció dels coneguts cartutxos. De fet, des del 2007 no es fabriquen les famoses càmeres ja que amb la arribada i popularització de la fotografia digital la empresa va anar perdent vendes i finalment va haver de prendre aquesta decisió.

Com ha dit Joan Fontcuberta “Polaroid va inventar la primera tècnica que oferia una imatge immediata i totalment documental sense haver de passar pel quarto fosc”, una tècnica  que va suposar una doble revolució “per l’aspecte lúdic de la càmera y per la privacitat que comporta el fet que les fotos son úniques i si es vol no les veu ningú més que l’autor”

El creador de les Polaroid, Edwin Land, va fer realitat el primer prototipus el 1948 a resultes de les queixes, anys abans, de la seva filla que deia que havia d’esperar massa temps per veure les fotos de les vacances de l’estiu. D’aquí va sorgir l’invent que va ser anomenat “càmera màgica”, “càmera alegre”, “un laboratori dins una petita capsa” i mes tard arribaria a convertir-se en una icona del pop amb Andy Warhol i els milers de retrats que va fer amb aquesta tècnica. A partir dels anys 70 es va popularitzar tant que l’èxit de vendes va fer que la companyia dediqués bona part dels beneficis a crear una Fundació. Va dur a terme durant molts anys programes culturals facilitant material a escoles i a artistes de tot tipus mantenint una filosofia realment exemplar.

Molts fotògrafs professionals utilitzaven la Polaroid amb pel·licula B/N per visualitzar la presa abans de disparar amb pel·licula tradicional i Polaroid va treure un model (Positive/Negative T55) pensat justament – i molt utilitzat- pels fotògrafs, que feia en B/N una copia en positiu i un negatiu en B/N al mateix moment.

Per a alguns nostàlgics resulta dolorosa aquesta historia i la desaparició de tot un món, de tot el que ha representat aquesta càmera. Tant es així que s’ha creat una web per recollir adhesions i demanar a la empresa que, com a minim, cedeixi o vengui la llicencia per tal que alguna companyia pugui continuar la aventura. De moment ens queden iniciatives com la de poladroid, que consisteix en una aplicació per simular polaroids a partir de fotos digitals i poca cosa més.

Polaroid ara sembla que s’ha llençat de ple al mon digital i el més de març comercialitzarà una compacta que incorpora una impressora sense tinta que ens oferirà una copia de la foto que s’ha seleccionat… Tal com diu l’actual director general Jon Pollock “Es la versió digital de la nostra càmera instantània”

Podeu llegir un interessant i extens article publicat a El Pais aquí.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.