avatar

Black & White or Color? d’en Ferran Jordà

Ferran JordàDins la secció El fotoblog de la setmana presentem en aquesta ocasió el fotoblog d’en Ferran Jordà, amb un títol que il·lustra perfectament el tarannà del blog,  Black & White or Color? en el que totes les fotografies, sense excepció, s’ens mostren en les dues versions.

Amb un disseny molt cuidat i una senzilla presentació, el fotoblog d’en Ferran ens mostra una extensa galeria en la que pràcticament s’hi incorpora una nova foto cada dia des del setembre de 2007.

Organitzat  a partir d’un ampli ventall de temes força treballats, podem fer un interessant recorregut per la suggeridora atmosfera d’aquest fotoblog del que podem destacar, tant pel tractament com pel volum d’imatges, els àlbums anomenats  Snowed in i Portrait.

Per conèixer les seves opinions respecte a la fotografia i el caràcter del seu fotoblog podeu llegir l’entrevista que presentem a continuació.

L’entrevista

Ef. Com ens presentaries breument el teu fotoblog?

FJ. En part, com la meva mirada, m’agrada compartir el que veig i com ho veig. També és un exercici, o un debat perpetu sobre allò de que és millor, blanc i negre o color. Jo ho tinc clar: ambdues coses. Sempre, però, depenent de la fotografia. Sempre m’ha cridat molt com pot canviar una fotografia, pel fet ser blanc i negre o color i com pot arribar a coses diferents.

Ef. Com se’t va acudir la idea de fer un fotoblog?

FJ. Ja fa anys que en una web o una altre, em dedico al sa exercici de penjar una fotografia diària. D’aquí al fotoblog, el pas és automàtic. Volia que tingués un fil conductor, si més no, alguna cosa que el diferencies d’altres fotoblogs, i ho vaig trobar quan se’m va ocórrer de penjar cada dia la mateixa foto en bn i en color.   No limits

Ef. Com valoraries la trajectòria del teu fotoblog des de que el vas engegar?

FJ. Hi ha hagut trajectòria? Crec que va com el primer dia, però amb mes fotografies.

Ef. Com creus que pot evolucionar en el futur, a partir de la teva experiència?

FJ. No crec que evolucioni, crec que el concepte és bo, i serà igualment vàlid d’aquí cinc o déu anys. Encara que parlar de futur no se’m dona bé i mai sé el que passarà. Potser les fotografies aniran evolucionant, però d’això jo no me n’adono.

Ef. Com va començar la teva afició a la fotografia?

FJ. Des que recordo sempre m’ha atret, el meu pare ja en feia. Sí que recordo que amb 12 o 13 anys, per Reis em van regalar la primera càmera: una Werlisa Color, tot manual, que era sensacional. El meu pare em va ensenyar els conceptes bàsics i aquí va començar tot.

Ef. Si vas tenir contacte amb la fotografia tradicional, que creus que hi has guanyat amb el canvi a digital? Que creus que has perdut?   Aquells moments

FJ. He guanyat amb el cost i per tant també la quantitat de fotografies a fer. Sense oblidar el tema de la facilitat del retoc. En canvi s’ha perdut qualitat en la imatge. I molta! Estem molt lluny que els píxels “agafin” al gra. També s’ha perdut molt en el color. Quan repasso les diapositives veig, per exemple, un colors als cels, purs i nets que són quasi impossibles de captar en digital (potser a petites resolucions, no hi ha gaire problema, però si augmentem les resolucions, un desastre). Jo feia sobretot diapositiva, que vol dir que tenia una foto mida “pared” de molt bona qualitat. I ara… doncs no.

Però potser el gran guany del tema digital, ha sigut la enorme popularització de la fotografia, un tema per parlar estona. Ara n’hi ha molta mes gent que entén la fotografia, i no parlo de tècnica, si no del llenguatge fotogràfic. I d’altre banda ha perdut bastant aquella part “elitista” que personalment mai m’ha agradat.

Ef. Tens fotògrafs de referència? Quins son els teus favorits?

FJ. O no en dic cap o faig una llista enorme. Encara així, no crec que tingui fotografs de referencia. Més que fotografs, tinc fotografies concretes al cap que m’han impactat.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Black & White or Color? d’en Ferran Jordà”

  1. Muy buenas fotografias, se aprecia el buen ojo fotografico, ademas el hecho de poder apreciar la versión color junto al blanco y negro es una maravilla.

    Saludos

  2. Felicitats per les magnífiques fotos del teu blog.

    Ara bé, vull expressar el meu total desacord amb la idea de que el pas a la tecnologia digital ha suposat una pèrdua de qualitat. Jo crec que és precisament al contrari: mai abans havíem tingut les possibilitats, el nivell de control i la qualitat final que podem obtenir amb la fotografia digital.

  3. Felicidades, Ferran! Una merecida elección!