avatar

Instal·lació i aplicació d’un perfil d’impressió

En molts casos per imprimir una foto simplement cliquem a “imprimir”, i prou, en aquest cas serà la impressora la que interpreti i manipuli els colors de la nostra imatge digital, en aquest  procés hi ha una  interpretació “subjectiva” de la màquina, on manipula els colors que es veuran alterats i el resultat serà una imatge que en la majoria dels casos no serà fidel a allò captat per la nostra càmera.

Un Perfil és un arxiu que conté la informació necessària per a realitzar aquest procés, els perfils els obtindrem del mateix fabricant de la impressora, del fabricant del paper que utilitzem o mitjançant un Espectrofotòmetre els podrem crear nosaltres mateixos. Si utilitzem un perfil aconseguirem eliminar aquesta subjectivitat de la impressora i els colors seran representats de forma mes fidel i àmplia. Per utilitzar un perfil necessitem un programa que pugui gestionar els colors (Photoshop, Aperture, Lightroom,…)

Per instal lar un perfil:

 • Windows:
  Tan senzill com fer clic amb el botó dret del ratolí a sobre de l’arxiu del perfil. La primera opció és “Instal·lar Perfil”. D’aquesta manera l’introduïu a la carpeta que el sistema operatiu té definida per a això, a partir d’aquí el perfil ja apareixerà en tots aquells programes que puguin gestionar el color (Photoshop, Lightroom…)
 • Mac:
  Tan senzill com copiar el fitxer en la ruta:
  Library / ColorSync / Profiles

Per Aplicar el perfil hi ha 3 punts vitals per imprimir correctament:

 • Selecciona el tipus de paper que correspon. No dic perfil, dic tipus de paper (Glossy, Matt, Canvas…) aquí hi ha certa confusió, si utilitzem papers de diferent marca que la nostra impressora,   “el nom del paper” pot no correspondre a cap paper dels que tenim instal·lats al sistema, per tant, hem de tenir informació del fabricant del paper on ens digui quin tipus de paper hem de seleccionar com a equivalent.
  Exemple: tenim una impressora Epson.
  Tots els papers de tercers haurien de subministrar un equivalent amb els papers Epson, el motiu es que en el controlador  “driver” de la impressora quan ens demana que indiquem en quin tipus de paper imprimirem només veure’m els papers d’Epson i cap mes., d’aquí la importància de saber les equivalències.
 • Important! Cal  desactivar la gestió de color de nostra impressora, ja que serà el propi software a través del perfil qui controli el color. Si no desactivem la gestió de la impressora tindrem DOBLE interpretació del color i això no es bo!
 • S’ha d’indicar que la gestió de color sigui gestionada per el programari.

El resultat dependrà de la qualitat del perfil!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris8 comentaris a “Instal·lació i aplicació d’un perfil d’impressió”

 1. S’agraeix molt un post d’aquest estil.

  Això vol dir que allà on portema revelar les fotos ens haurien de donar el perfil de les seves màquines?
  També implica que hem de tenir-ho tot calibrat i perfilat? (càmara, monitor, impresora/laboratori)

  Merci!

 2. Hola Enric,

  1) Si el laboratori et facilita el perfil el podem instal·lar en el nostre sistema i amb un photoshop, per exemple, “simul·lar” com quedaran les fotos.

  ATENCIÓ: No vol dir que haguem de canviar el perfil de les nostres imatges, les fotos SEMPRE amb Srgb o Adobe RGB (que son els perfils que incorporen les càmeres)
  Parlem de simul·lar…

  2)Tot i que els perfils de color venen a ser un “esperanto” un llenguatge que poden parlar el monitor , la càmera, impressora, etc i fer que s’entenguin cal tenir clar que els colors que pot imprimir un plotter son mes que els que pot mostrar un monitor, volem que la imatge en el transcurs de la seva producció sempre sigui el mes correcte possible, que no vol dir perfectament igual!
  Es clar que un paper mate no pot assimilar tans colors com un de Glossy, per tant la imatge resultant no la veurem igual sobretot si hi trobem tons fora del “gamut” de representació del paper.

  En un mon perfecte la càmera, el monitor i la impressora/laboratori podríen captar, mostrar i imprimir els mateixos colors. Llavors aquest post no existiria!

  Salut!

 3. Una vez tenemos el perfil que nos ha facilitado el laboratorio, se debe convertir la imagen a ese perfil o se debe asignar? Yo trabajo en Adobe 1998 y luego convierto a srgb para la web y al perfil del laboratorio para imprimir, lo hago bien? Para que sirve asignar el perfil en PS?

  Gracias

 4. Hola Emilio,

  Las Fotos en Srgb o Adobe RGB. El perfil que facilita el laboratori et pot servir per simular el resultat final: amb Photoshop entrem a Vista/Ajuste de Prueba allí especifiquem el perfil de impressió i veure´m com quedarà la imatge impressa pel laboratori.

  No cal convertir la imatge al perfil del laboratori!
  Per exemple imagina que tenim una foto en Adobe RGB, al Photoshop quan li diem imprimir cal especificar que “Photoshop gestiona los colores” i tot seguit el perfil d’impressió i la interpretació (es a dir com pasarem d’un espai Adobe RGB al perfil d’impressió).
  Aquest bypass entre perfils ho fa el mateix photoshop.

  La diferencia esntre assignar perfil i convertir es:

  Assignar: canvies de perfil intentant no modificar els colors.
  Convertir: a través de una interpretació modifiquem els colors per fer-los encaixar en el nou espai.

  Mes o menys!

 5. Ostres, interessantíssim, et felicito Joan !