avatar

Una cambra fosca a l’habitació

El Gran Canal de Venecia, Abelardo MorellSuposem que tots coneixeu el principi de la cambra fosca.

Fa un temps vàrem posar informació sobre l’Abelardo Morell, un fotògraf cubà que aprofita aquest fenomen per a fer unes fotografies realment curioses, com la que il·lustra la noticia. Però em vaig quedar amb el dubte de que a través d’un estenop es projectessin unes imatges tant nítides i vaig decidir investigar. De seguida vaig trobar-me amb la pàgina The Sky in a room, d’un tal Giorgio Carboni, feta el 1996, que ho explica.

El tal Carboni ho utilitza només com a diversió, per a despertar-se veient com està el carrer, que es projecta sobre la pared de la seva habitació.

A grans trets ens explica que hem d’aconseguir una lent convergent, o sigui una lupa i com calcular les diòptries que ha de tindre aquesta; tapar totes les possibles entrades de llum i ja tindrem la cambra fosca. Si dins d’aquesta posem la nostra càmera i fotografiem la pared podrem fer coses com les del Abelardo Morell. Això sí, per aconseguir-ne fer dels llocs on les ha fet ell, potser haurem de pagar un dineral o convèncer al gerent de hotel que ens hi deixi fer l’experiment.

Si ho proveu, ja sabeu…

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Una cambra fosca a l’habitació”

 1. mmmm…
  tinc un amic que ha fet quelcom més pràctic…
  ja que si vols canviar de paisatge has de moure tota l’habitació o anar fent forats a les parets dels llocs…

  ell s’ho ha fet a la seva furgoneta…
  i… us dic ara que és tota una experiència entrar dins la furgo i veure com es projecta tot l’exterior…

  li demanaré fotos i us ho ensenyaré

  jordi

 2. Si això de la furgo es molt vell. Se que ho havia fet en Fontcuberta quan donava classes i surt també al seu llibre “Fotografia, conceptos i procediminetos”.
  El que fa l’Abelardo Morell es molt diferent, ell tria el lloc i ens mostra l’interior i l’exterior al mateix temps.