avatar

Des de Rússia, pels camarades fotògrafs

Una càmera Moskva5 (foto de staple diet)És innegable que un dels aspectes més comuns de la nostra afició, la fotografia, és cert grau de fetitxisme pels aparells i accessoris relacionats. Qui més qui menys ha fantasiejat alguna vegada amb la idea d’acaronar, sospesar i ves per on, inclús fer una foto, amb alguna càmera d’aquelles que pertanyen a l’univers de la mitologia tecnològica de la fotografia. Tots sabem anomenar al menys una marca, així que no cal ni començar.

A un nivell molt més assequible, en general, però amb un seguit de fidels col·leccionistes i usuaris, estan les copies. Algunes d’aquestes copies també han esdevingut mites, de manera semblant a algunes pel·lícules de serie B o Z. I probablement una de les marques més copiades de la història de la fotografia és la del cercle vermell, ja m’enteneu.

Les varen copiar els russos, després de la II Guerra Mundial, quan es varen endur sota el braç la maquinaria, dissenys i materials de les fàbriques de l’Alemanya derrotada. També al Japó es van produir copies notables de les càmeres alemanyes més prestigioses, inicialment sota el control dels vencedors americans amb les patents i llicències arrabassades als fabricants alemanys. I aquests inicis de virtuositat qüestionable va ser el començament de marques que ara són reines del mercat.

Picasso amb una Fed2, copia soviètica de les càmeres LeicaDe fabricació senzilla, inclús barroera fins a fer-les aptes com a armes de defensa personal en alguns casos, moltes d’aquestes càmeres es poden trobar actualment a preus molt assequibles a eBay, sovint descaradament batejades amb la marca copiada. I a més, funcionant de manera tant fiable com quan van sortir de les fàbriques. Això és una ironia intencionada, és clar.

Si us ve de gust per capbussar-vos en el curiós món de les copies russes de càmeres Leica, Contax i d’altres, us recomanem una visita a sovietcams.com, una web dedicada al col·leccionisme de càmeres d’origen soviètic. Un altre web sobre la matèria, amb considerable reputació és commiecameras.com. I també podeu fer un cop d’ull a ussrphoto.com.

El que sí es pot garantir és que aquests vells aparells, que sovint semblen construïts amb peçes de desballestament de càpsules Soyuz recollides del terra glaçat de la Sibèria, tenen un encant innegable pel que ho sap apreciar. El que no ha impressionat un rotlle de diapositives de mig format amb una Moskva5 no sap el que es perd!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Des de Rússia, pels camarades fotògrafs”

  1. Quin llamp de faig ! A la propera trobada d’EF si algú té bèsties d’aquest calibre a mi em faria molta gràcia “acaronar-les” una estona, je, je !
    M’ha semblat molt curiós saber la història de com van començar les grans marques nipones que avui tots coneixem…via espoliació industrial americana, com si diguéssim…