avatar

Augmenta la nitidesa amb el filtre pas alt

Augmenta la nitidesa amb el filtre pas altDe mètodes per millorar el nivell de detall d’una fotografia n’hi ha diversos, potser el més habitual és la coneguda màscara d’enfoc, però també n’hi ha d’altres, com ara el filtre pas alt.

He trobat un petit tutorial (en anglès) Sharpening using Hig Pass Filter que explica una forma senzilla d’utilitzar aquest filtre per donar un major detall a una fotografia.

A mode de resum, si utilitzem Photoshop CS3, el mètode consistiria en:

  1. Duplicar la capa amb la imatge
  2. Utilitzar el filtre Pas Alt amb el valor desitjat. Un valor habitual quan s’utilitza aquest filtre per “enfocar” és un radi de 1, però és interessant provar altres valors. Com en tantes coses no hi ha un sol valor que serveixi per a tot, sinó que caldrà anar provant per cada imatge i situació. Per exemple, també es pot aplicar un valor de 10, que és bastant elevat i, un cop aplicat, ajustar la opacitat d’aquella capa fins que l’efecte ens sembli natural.
  3. Desaturar la imatge para eliminar els colors que hagin pogut aparèixer durant l’aplicació del filtre  (Imatge  > Ajustos > Desaturar).
  4. Canviar el mode de fusió de la capa amb el filtre pas alt a superposar (overlay) o llum forta, segons veieu millor en cada cas.

Com veureu, el sistema és molt senzill, però en general l’efecte és bastant interessant i potent, tot i que com sol passar quan es fan aquestes manipulacions no és difícil que apareguin halos o fins i tot gra. Per tant, hem d’anar amb compte que el resultat no esdevingui excessivament artificiós.

Una manera de mitigar aquests efectes secundaris seria utilitzar una màscara de capa i fer visible l’aplicació d’aquest filtre només allà on ens interessi més que aparegui detall.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Augmenta la nitidesa amb el filtre pas alt”

  1. Aquest sistema el faig servir per donar una mica més de nitidesa.
    Com a consell recomanaria anar pujant el radi fins que apareguin els colors a la capa del pas alt. Llavors disminuir una mica fins que desapareguin. Aquest acostuma a ser el punt bó perque no apareixin halos. Després canvio el mode de fusió a llum forta.

  2. “Me lo apunto”… no coneixia aquest mètode. S’hi sembla a un que em va explicar en “Lopes” per incremetar les textures.

    Atzu, moltes gràcies… és genial, aquest vespre mateix ho provaré.