avatar

Helen Levitt s’acomiada dels carrers de NY

Helen Levitt, Nova Iork 1940El passat dilluns 30 de març va morir Helen Levitt, una de les figures més emblemàtiques i significatives de la fotografia de carrer. Nascuda a Nova Iork al 1913, va aprendre fotografia de forma autodidacta mentre treballava per un fotògraf comercial.

Durant els anys 30, mentre Walker Evans, Levis Hine  i Dorothea Lange mostraven la misèria dels pagesos, immigrants, treballadors de les fàbriques i víctimes de la Gran Depressió, Helen Levitt va triar un tema ben proper: la vida dels habitants dels barris modestos de la ciutat. Recorrent Brooklyn, Harlem i el Lower East Side, va construir una obra documental sobre la vida quotidiana de les famílies i els nens als carrers de la ciutat.

Amb connexions evidents amb fotògrafs com Cartier-Bresson o Walker Evans, amb els que va tenir contacte personal, l’extensa obra de Helen Levitt és plena de humor, tendresa i poesia. Amb les seves imatges ens obre una finestra a un temps ja desaparegut, en que famílies senceres feien vida als carrers del barri com si fossin un extensió de les seves pròpies llars.

Hem perdut doncs una de les fotògrafes més notables del sXX, referent indiscutible de la fotografia de carrer i testimoni fidel d’un temps passat. Com ella mateixa va dir: “Abans els nens jugaven a fora. Avui dia els carrers estàn buits. La gent és a dins de casa, davant del televisor”.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.