avatar

Magatzem digital universal

Biblioteca Digital Mundial (BDM)

Coincidint amb el dia del llibre, la setmana passada, la UNESCO va inaugurar oficialment la Biblioteca Digital Mundial (BDM) a la xarxa. Aquest projecte es va iniciar l’any 2005 a partir de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i reuneix milers d’arxius digitalitzats que s’han anat incorporant des de diferents països i institucions amb la intenció d’aglutinar a finals de 2009 tots els continguts possibles (mapes, llibres, fotografies, documents, filmacions…) d’uns 60 països i de les biblioteques més importants del món.

La portada de la web (imatge que il·lustra la noticia) és un “mapa mundi” dividit en grans àrees geogràfiques on es classifiquen tots els continguts. A partir d’un cursor amb la línia temporal podem determinar la època que ens interessa i, a partir d’aquí començar la recerca segons lloc (continent i país), temàtica, format, institució i arribar al document concret per tal de descarregar-lo o reproduir-lo.

Segons comenta el director del projecte, James H. Billington “una biblioteca digital mundial fomentarà el diàleg entre cultures i incrementarà el volum de continguts de qualitat accessibles  gratuïtament a Internet”

El projecte  BDM ha estat finançat per diverses fundacions, governs i societats privades, entre les que hi trobem el cercador Google i la empresa Microsoft. Es pot consultar en diferents idiomes, entre ells el castellà, i n’anirà incorporant d’altres a mida que el projecte vagi creixent tal com s’espera.

Podeu seguir la noticia a La Vanguardia.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.