avatar

Shinichi Maruyama: dinàmica de fluids

Shinichi Maruyama, dinàmica de fluidsSempre he trobat que els orientals en general, i els japonesos molt en particular, tenen una visió molt peculiar de l’Art i l’estètica. És evident que el seu llenguatge visual, els elements compositius que fan servir i la forma en que els relacionen, el tipus d’equilibris i desequilibris que creen, són sovint ben diferents als que nosaltres estem habituats. Precisament un dels trets que més m’atreu d’alguns creadors japonesos és la seva capacitat d’arribar a l’essència, de jugar amb la simplicitat més absoluta. Però aquesta simplicitat només ho és en aparença.

En relació a algun debat desfermat darrerament als fòrums, sobre l’ús d’artificis visuals per emmascarar la falta de contingut, allò del més salsa que patates, i aprofitant que hi he ensopegat, us convido a fer una visita a les galeries d’en Shinichi Maruyama.

M’han agradat especialment les dedicades a esquitxades, gotes i impactes entre masses de líquid (Kusho, Kusho drop i la curiosa Kusho Movie que resulta gairebé hipnòtica). Significativament, els líquids triats són la tinta i l’aigua, bàsics en el sumi-e i Kusho significa, més o menys, Escrivint al cel. Com veureu, són fotografies absolutament abstractes, on tot el pes recau sobre el joc de textures, de matisos tonals i la composició minimalista. I sense cap dubte, evoquen obres de cal·ligrafia japonesa suspeses en l’aire.

Amb una temàtica ben diferent, també m’ha agradat la galeria Nihonga, amb recreacions de pintures japoneses. Molt lograda la reproducció de La gran ona, d’en Katsushika Kotusai!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Shinichi Maruyama: dinàmica de fluids”

  1. Una delícia contemplar aquests imatges. Per celebrar-ho, encetaré un fil amb una temàtica adient.