avatar

Fotografiant tramvies arreu d’Europa

Els tramvies d'Europa, de Carles SalmerónAixí com el tren és mitjà de transport dels llargs viatges, de les grans màquines de vapor, i ens evoca imatges de fascinació sentir parlar del Transiberià, l’Orient Express, o dels pioners de la construcció del ferrocarril a l’antic Oest dels Estats Units, el tramvia, en canvi, és el mitjà de transport de la vida quotidiana, del dia a dia, d’anar a la feina… Això ha fet que, durant molts anys, fos tingut com un instrument menor, fins al punt que ciutats com Barcelona van decidir desprendre-se’n, en virtut d’una paradoxal forma d’entendre la “modernitat”. En tot cas, arreu del món, el tramvia traça els seus recorreguts per tota mena de ciutats i pobles, adaptant la seva fesomia i la seva quotidianitat als lloc per on circula.

Conèixer els diferents tramvies del món és el que va moure a Carles Salmerón a emprendre un viatge per Europa, resseguint les vies dels tramvies urbans. Des dels moderns tramvies com el de Barcelona, als històrics tramvies soviètics encara existents a Ucraïna, passant pels tramvies de mercaderies d’Alemanya, o fins i tot creuar l’Ural en un tramvia transcontinental a Rússia.

Carles Salmerón no és fotògraf, sinó historiador. Però val la pena reconèixer que la seva passió pels tramvies ha fet que sabés captar molt bé, en els tres centenars de fotos que inclou el seu llibre Els tramvies d’Europa, l’essència de cada un dels tramvies que ha retratat durant el viatge.

Finalment, sols caldria lamentar la poca vistosa mida de les imatges en l’edició final del llibre. En tot cas, un llibre que val la pena assaborir, i viatjar a través d’ell sobre les vies dels tramvies europeus.

Els tramvies d’Europa. Crònica d’un retorn anunciat
Carles Salmerón
Editorial Terminus, 2009.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.