avatar

Les imatges de la Setmana Tràgica (i IV)

Consell de guerra a Ferrer i Guàrdia (Alexandre Merletti)La història de la fotografia catalana i la Setmana Tràgica, com hem pogut veure, van totalment de bracet. Però és que, fins i tot, un cop acabada la revolta, encara aquesta relació es va mantenir en el temps. I el protagonista d’això fou el fotògraf italo-català Alexandre Merletti.

Un cop sufocada la revolta, el govern de Maura necessità un cap de turc en qui carregar la responsabilitat dels fets de juliol de 1909, i aquest el trobà en el pedagog i lliurepensador Francesc Ferrer i Guàrdia, impulsor del projecte educatiu de l’Escola Moderna. Ferrer i Guàrdia fou detingut, jutjat en consell de guerra, i afusellat el 13 d’octubre al castell de Montjuïc, acusat de ser l’instigador de la revolta.

Aquest procés despertà gran interès en l’opinió pública, tant a nivell català com europeu. Tanta era la pressió, que el governador militar de Catalunya es veié obligat a impedir l’entrada de càmeres fotogràfiques al judici. Alexandre Merletti, però, no es donà per vençut, i provà d’esquivar la prohibició. Rellotger d’ofici, construí una càmera especial, amb un objectiu que sobresortia pel forat de la seva armilla, i que s’accionava amb un disparador especial. A més, la càmera estava pensada per a poder funcionar en condicions de llum desfavorables, com era el lloc on se celebrà el consell de guerra.

Finalment, pogué fer la fotografia, i fou publicada a La Campana de Gràcia, per a després ser reproduïda arreu del món (i és la que podeu veure en aquesta notícia). Aquesta fotografia, a banda de ser l’única presa que es pogué obtenir, i on es veu Ferrer i Guàrdia assegut al banc dels acusats, fou alhora la primera fotografia feta mai a Europa a l’interior d’un tribunal. Una imatge, per tant doblement històrica.

Aquests fets donaren molta anomenada a Merletti, que a partir de llavors es dedicà totalment a la fotografia. El seu enginy no s’aturà i, entre altres coses, fou el primer en fotografiar la façana del Palau de Música tota sencera, i sense distorsions, amb un gran angular que ell mateix va fabricar. Si en voleu saber més, en aquest article trobareu molta informació de la nissaga Merletti de fotògrafs.

Vegeu també: Les imatges de la Setmana Tràgica (III)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Les imatges de la Setmana Tràgica (i IV)”

  1. Osti, és súper curiós, no en tenia ni idea. M’encanta aquest recull històrico-fotogràfic que t’has currat, felicitats.

  2. Felicitats Jordi, tot hi que ja hi han més de 1000 articles de portada, aquesta serie de la Setmana Tràgica és de lo més interessant que hi ha hagut.

    Gràcies i segueix així, això si que és una manera d’enriquir-se.

  3. el meu cunyat és qui ho manega tot a la fundació ferrer i guàrdia. li he enviat aquests articles i amb aquest últim m’ha donat les gràcies de veritat, perquè hi ha detalls que ell desconeixia.
    moltes gràcies.

  4. Merci pels comentaris! Penso que el centenari de la Setmana Tràgica bé s’ho valia…