avatar

Les imatges de la Setmana Tràgica (I)

Setmana Tràgica 1909. Església de Pekín, del Poble Nou (A.T.V.)El proper dia 25 de juliol farà cent anys d’un aixecament popular barceloní que, sota el nom de Setmana Tràgica, fou conegut arreu del món per la seva virulència, la seva durada (fins el 2 d’agost) però, sobretot, pel cúmul explosiu de malestars i inquietuds socials que cristal·litzaren en una revolta que canvià el curs de la història de la ciutat.

Un dels motius que afavoriren la difusió dels esdeveniments, però, fou la profusió de fotografies que es plasmaren de la revolta, unes imatges impossibles en bullangues i revoltes anteriors. Una de les col·leccions més completes, amb un altíssim valor documental, són les postals que edità Àngel Toldrà Viazo (més conegut com a A.T.V., del que en vam parlar en el fòrum) centrada sobretot els els edificis religiosos destruïts els primers dies de la revolta.

Les imatges són molt conegudes, i podeu trobar-les en diversos llibres d’història, o en mercats de vell. A internet es poden veure en algunes pàgines de Flickr i també en una exposició que organitza l’Ajuntament de Barcelona.

Un dels llocs web més interessants, però, és el bloc Diari d’un llibre vell, on han recollit algunes de les imatges, i les han comparades amb l’enquadrament en l’actualitat. Tot un exercici de reflexió sobre el valor documental de la fotografia!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.