avatar

Les imatges de la Setmana Tràgica (II)

Barricada a Torrent de l'Olla amb Travessera de Gràcia (Alfons Mas, 1909)Un dels fets més significatius de la Setmana Tràgica per a la fotografia catalana és que és considerada, per molts, com el tret de sortida del fotoperiodisme a Catalunya.

És en aquell moment de revoltes que, personatges com Adolf Mas, Josep Brangulí, Josep Maria Sagarra, o d’altres menys coneguts, fotògrafs tots ells que ja havien començat a experimentar amb el fotoperiodisme, elaboren el que seran els primers grans reportatges fotoperiodístics.

Si Àngel Toldrà buscarà documentar els edificis incendiats, aquests altres fotògrafs, en canvi, buscaran immortalitzar el fet social de la revolta, amb els seus protagonistes i les seves accions. Són les fotografies de les barricades, o les fotografies dels revoltats exhumant els cadàvers dels cementiris conventuals. Els fotògrafs no es miren els fets de lluny, sinó que s’introdueixen en la revolta per a veure-la per dins, per a aprofundir en els perquès d’uns fets que sorprenen l’opinió pública europea.

Aquesta encara no és l’època daurada del fotoperiodisme. No existeix la Leica, ni el flaix de làmpada, ni els diaris poden imprimir imatges amb una mínima qualitat. Però els pioners del fotoperiodisme van llegar-nos unes imatges que van situar Barcelona a l’avantguarda de la fotografia i del periodisme gràfic.

Vegeu també: Les imatges de la Setmana Tràgica (I)

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.