avatar

Making-of d’un cartell històric

Aixafem el feixisme (Pere Català i Pic)El cartell, editat per la Generalitat republicana, on es mostra uns espardenya trepitjant una esvàstica, amb el lema “Aixafem el feixisme”, és ben conegut per tothom. Que el cartell té una gran importància històrica, sobretot perquè és una de les primeres mostres de fotografia aplicada a la cartellística de gran format, també és prou conegut. I que l’autor de la foto fou Pere Català i Pic, també és sabut, potser ja entre els propers als mons de la història o de la fotografia.

Ara bé, el que pot sorprendre a més d’un és que, gràcies a les memòries de Francesc Català-Roca, fill de l’autor i també fotògraf (i que en aquell moment col·laborava amb ell), tenim a la nostra disposició el making-of de la fotografia.

Segons explica l’autor, que en aquella època col·laborava amb el seu pare, que durant la guerra treballava com a fotògraf al Comissariat de Propaganda de la Generalitat, un dia el pare li va encarregar d’anar al carrer Tallers (de Barcelona) a buscar fang. En tornar li va fer moldejar una esvàstica, la que veiem a la fotografia, i la va posar damunt d’una fusta. Aleshores, van agafar tot l’equip, i es van dirigir cap a l’edifici de Capitania. Situats a l’entrada, davant la porta de l’esquerra (mirant la façana), van començar a preparar l’escenari de la fotografia. El fotògraf va decidir que la fotografia es faria de nit, amb l’ajut d’un focus.

Arribat el moment, Francesc Català-Roca va mullar les llambordes i van col·locar-hi una cadira. Allà van fer-hi seure un mosso d’esquadra, amb el peu aixecat, de forma que donés la impressió d’estar aixafant l’esvàstica que prèviament havien situat sobre el terra. Per a assegurar-se que no es mogués, el mosso d’esquadra va posar-se el fusell entre les cames, i així va poder recolzar-s’hi. D’aquesta composició en van treure dues plaques de 13 x 18.

Ja veieu, un equip senzill, però molta imaginació i creativitat. I un cartell que va donar la volta al món!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris6 comentaris a “Making-of d’un cartell històric”

  1. Gràcies per l’aclariment Martí. Sempre es bo tenir informació de primera mà, que nosaltres no podíem saber. Merci