avatar

Realitat o ficció?

Oiwake (Japó)He estat rellegint la novel·la d’Alberto Manguel “El amante extremadamente puntilloso”, una crònica irònica i sensual d’un fotògraf de Poitiers del segle XIX. L’autor, ens mena a una investigació sobre les vivències i obsessions del protagonista, amb un estil que en molts moments ens fa dubtar si estem davant d’una novel·la o d’una crònica real.

I ha estat gràcies a aquests dubtes que he descobert unes fotografies ben interessants. Resulta que en un dels capítols del llibre, Vasanpeine, el protagonista, coneix a un ancià llibreter de vell que a més de llibres també ven fotografies antigues del Japó, el seu país natal: ritus funeraris budistes, fumadors de tabac, instruments musicals… Segons el relat, Monsieur Kusakabe, que així és deia l’ancià, havia estat considerat al seu país un mestre en el nou art de capturar la llum.

Grup de samurais (1880)Doncs bé, fent una recerca del nom Kusakabe al Google he trobat que Kusakabe Kimbei va ser realment un fotògraf japonès (1841-1934), autor de fotografies com la que il·lustra aquest article. En aquest enllaç hi podem veure una col·lecció força completa de fotos de Kusakabe amb paisatges del Japó de finals del segle XIX i principis del XX.

Certament no hi veiem cerimònies, ni rituals exòtics, ni instruments musicals, però si que n’hi podem veure en les fotografies dels seus col·legues occidentals amb qui va col·laborar.

Noia tocant el GekinEn efecte, abans d’obrir el seu propi taller a Yokohama, Kimbei havia estat assistent de Felice Beato (1833-1907) un fotògraf britànic d’origen italià, famós per les seves fotos de l’extrem Orient, i de l‘austríac Baró Raimund von Stillfried(1839-1911), dels quals podem veure sengles imatges ben característiques del país i de l’època. Kusakabe era l’encarregat de posar color a aquestes fotografies.

Quan von Stillfried va deixar el Japó, va cedir els seus negatius a Kusakabe, el qual també es va fer amb els negatius de Beato i d’altres fotògrafs.

Si no l’heu llegit, us recomano aquesta novel·la d’ambientació fotogràfica per llegir tranquil·lament durant l’estiu.

El amante extremadamente puntilloso (Alberto Manguel. Editorial Bruguera. Barcelona-2006).

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.