avatar

La Fundació Vila Casas, Premi Nacional de Patrimoni Cultural

Palau Solterra, Torroella de Montgrí (Fundació Vila Casas)Aquest juliol s’han fets públics els guanyadors dels Premis Nacionals de Cultura, uns guardons que otorga el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. En la categoria de Patrimoni Cultural, el guardó ha anat a parar a la Fundació Vila Casas, un projecte personal del farmacèutic i col·leccionista Antoni Vila Casas.

En aquest cas, el jurat ha valorat la llarga trajectòria de la fundació a l’hora de promoure l’art català, acompanyada de la sensibilitat a l’hora de reivindicar la història a través de la instal·lació de les col·leccions en edificis històrics acuradament rehabilitats. Un exemple d’això n’és el Palau Solterra de Torroella de Montgrí, un dels cinc espais d’exposició que gestiona la fundació, i que està dedicat exclusivament a la fotografia (altres espais, com la recentment rehabilitada fàbrica Can Ramis del Poble Nou de Barcelona, estan dedicats a la pintura contemporània).

El Palau Solterra és un edifici del segle XV, situat al cor de Torroella del Montgrí. La seva arquitectura i decoració és d’una gran bellesa, amb elements propis del gòtic i del renaixement. La rehabilitació de l’edifici, alhora que ha realçat els elements artístics de l’edifici, ha sabut també facilitar d’una manera exemplar la transició de casa noble a espai d’exposició de l’art més actual.

Val molt la pena valorar la tasca de col·lecció i difusió de la cultura duta a terme per Vila Casas, principalment per dos motius: en primer lloc, perquè tot ha estat dut a terme sense rebre cap suport econòmic de l’administració (un fet que, com a contrapartida, ha permès la creació de la col·lecció des de la més absoluta llibertat). I, en segon lloc, perquè ha situat la fotografia a la mateixa alçada de la resta d’expressions artístiques, un fet que ha comportat poder gaudir d’una més que magnífica col·lecció d’obres d’autors catalans i estrangers al cor de l’Empordà.

Si aquest estiu us deixeu caure per la Costa Brava, podeu fer-vos-ho venir bé, i visitar l’exposició del Palau Solterra, una experiència que difícilment us deixarà indiferents.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.