avatar

A Pamplona hem d’anar, amb Ramon Masats

Sanfermines, de Ramón MasatsHi ha llibres que pertanyen a la història de la fotografia, si més no en la seva vessant editorial. Són publicacions que han marcat una fita per la singularitat del tema exposat, la qualitat de l’edició, el renom i mestria de l’autor, la creativitat en tractar el subjecte… En el cas que ens ocupa, es diria que s’ajunten tots aquests factors i uns quants més que volguéssim imaginar. Sanfermines de Ramon Masats va estar publicat ara fa ben bé 50 anys i és el recull de la feina com a reporter gràfic d’en Masats a les festes de Sant Fermín entre els anys 57 i 60.

Armat amb una Leica i una Pentax Spotmatic, un jove Ramon Masats es va deixar caure a Pamplona durant tres anys consecutius de Sanfermines, capturant instants i situacions irrepetibles, enregistrant en imatges tot allò que li va semblar únic, captivador i màgic d’una de les festes més conegudes arreu: toreros en plena faena, el públic als carrers, gegants i capgrossos, les autoritats i l’aristocràcia, els “encierros”, els ferits, el fervor religiós, els borratxos… El novell reporter s’enfrontava al seu primer reportatge en un escenari en el que havia estat precedit per mestres com Inge Morath, Català-Roca, Leopoldo Pomés, Cartier-Bresson… I tot i així, s’en va sortir de forma magistral, amb unes fotografies en blanc i negre extraordinàries, personals, amb l’entitat suficient per definir el seu propi estil, independentment de tot el que s’hagués fet abans.

En el moment de la seva publicació, com passa potser massa sovint amb les grans obres, no va aixecar gaire remor excepte entre els entesos i aficionats a la fotografia. Ara, tenim una segona oportunitat per apreciar aquesta magnífica obra d’un dels fotògrafs més importants de la història de la fotografia del nostre país.

Presentada al juny d’aquest any pel propi Masats a Pamplona, La Fábrica ens ofereix aquesta reedició revisada del llibre Sanfermines. Aquesta nova edició aplega 219 imatges, de les quals 50 són inèdites, en un format de luxe de grans dimensions i tapes dures i amb una qualitat excepcional. L’obra ve enriquida amb un text escrit per Ernst Hemingway al 1927 i un altre de Chema Conesa, editor gràfic de la mateixa.

No exagerem gens ni mica si diem que és imprescindible a la biblioteca de qualsevol aficionat a la fotografia en general i al fotoreportatge en particular.

Sanfermines
Ramon Masats
22×28 cm
260 pàgines
Editorial La Fábrica
Preu: 50€

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.