avatar

A quina hora surt el Sol?

The Golden Hour CalculatorÉs ben evident per tothom que el element essencial i imprescindible de la fotografia és la llum, tant per la seva intensitat com per la seva qualitat. I també sabem prou bé que per determinades especialitats és d’una importància capital, ja que pot resultar absolutament determinant per que una fotografia valgui la pena o no calgui ni treure la càmera de la bossa.

En el cas particular de la fotografia de paisatge, el valor de la llum com a element expressiu i la importància que te saber quan hi comptarem amb les circumstàncies idònies no deixa lloc a dubtes. Sovint els fotògrafs especialitzats en paisatge planifiquen la seva activitat fotogràfica en un lloc determinat en funció del comportament de la llum, esperant sempre el moment de l’any i l’hora òptims per realitzar la fotografia.

També sabem que, com a regla general, un dels moments del dia més agraïts fotogràficament parlant és l’anomenat hora màgica o hora daurada, que es produeix aproximadament un hora abans de sortir el Sol i un hora abans d’amagar-se. O segons un altre definició més formal: quan el Sol surt però encara és a 6º per sota de l’horitzó i quan es pon però encara és a 6º sobre l’horitzó.

Durant l’hora màgica, la llum és difosa, d’una subtil tonalitat daurada i la seva inclinació fa les ombres allargades i plenes de detall i ajuda a modelar els relleus. I llavors és quan sonen els obturadors de les càmeres dels bons paisatgistes!

En aquest sentit, pot resultar ben útil un lloc web com The Golden Hour Calculator, que ens ofereix una calculadora gràfica molt pràctica i entenedora per preveure el comportament exacte del Sol en qualsevol posició del planeta. D’aquesta manera resulta molt fàcil saber en quin moment exacte podrem aprofitar l’hora màgica, allà on ens trobem.

A més de poder preveure fàcilment l’hora màgica, també podeu fer una visita a la galeria fotogràfica on es mostren exemples de fotografies fetes en el moment precís. Tot plegat, força recomanable!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “A quina hora surt el Sol?”

  1. Molt bon enllaç

    Us recomano aquesta utilitat per saber per quin lloc exacte es pondrà o sortirà el sol

    the photographer’s ephemeris
    http://stephentrainor.com/tools