avatar

El fotògraf darrera de la foto

Steve-MccurryJa ho sabem com va això, tots ho coneixem per pròpia experiència. És la condemna del fotògraf: ser el que no surt a la foto.

Els que tenim certa edat recordem com a les festes el més lleig s’encarregava de posar la música i quedava al marge de tot el que passava al seu voltant. O el que era potser pitjor: ho veia tot però no hi podia participar. Doncs es diria que als fotògrafs els hi passa quelcom similar: són els eterns testimonis, observant la vida i el món a través d’un forat, parapetats darrera de la càmera que, a cops, és un element que els aïlla i els margina del que esdevé al seu voltant.

Potser amb la intenció de trencar aquesta dinàmica i de donar el paper protagonista al etern invisible, en Tim Mantoani ha arreplegat una galeria de magnífics retrats de fotògrafs. El caçador caçat, diguem.

El que fa diferent aquesta galeria és que en Mantoani hi ha afegit un atractiu addicional: cada fotògraf retratat apareix exhibint una copia de la seva fotografia prou coneguda. I és que no hi ha dubte que amb tota probabilitat conservem a la nostra memòria un bon munt de fotografies que formen part del imaginari imprescindible, de la cultura visual de qualsevol aficionat a la fotografia, però sovint no tenim ni idea de quina cara fa (o feia) l’artista que les va crear!

En Mantoni ens ofereix doncs una bona oportunitat de fer justícia, establint un vincle inconfusible entre obra i autor. Val la pena fer-hi un cop d’ull!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.