avatar

Gilbert Garcin, 80 anys

Fotografia per Gilbert GarcinEl primer dia d’estiu d’aquest any 2009, el fotògraf francès Gilbert Garcin va fer 80 anys. I ho va celebrar amb la publicació d’un llibre amb 80 fotografies, que porta per títol Mister G, i amb una exposició retrospectiva: Els nostres 80 anys (enguany la seva dona també ha fet 80 anys).

Si bé Garcin va néixer l’any 1929, podríem dir que fotogràficament no ho va fer fins l’any 1993, quan es va retirar de la seva feina com a comerciant de làmpades i va començar  a bastir la seva obra. Una obra personal i inconfusible, formada per imatges humorístiques, poètiques, oníriques i iròniques, tal com les ha definit Bernard Muntaner.

Garcin compon les seves fotos d’una manera totalment artesanal, construint manualment les petites maquetes que han de servir de suport als seus personatges: petites fotografies d’ell mateix o de la seva esposa, que retalla i col·loca amb molta cura al lloc que els  correspon a l’escenari.  La seva presència com a gairebé únic protagonista de les seves fotos no s’ha d’atribuir però a un narcisisme mal entès, sinó a un fet pràctic evident: és el model que té més a mà.

Gilbert Garcin medita molt les seves imatges abans de fixar-les amb la càmera. Fins a obtenir la imatge desitjada, pot trigar fins a 30 hores,  però ell no té pressa: està retirat! Garcin no utilitza mai el flash ni tampoc retoca mai les seves fotos digitalment. Per a Garcin tot el que surt a la foto ha de ser real, fins i tot les ombres. La càmera, per a ell, és només un instrument que li serveix per portar a terme les seves idees, per plasmar, sempre en blanc i negre, el seu univers.

369 - Se rendre utileUn univers personal que no ens deixarà indiferents. Una obra humil i senzilla, però molt ben realitzada, que ens farà reflexionar sobre la  vida i la mort, sobre el temps i sobre la mort. En definitiva, sobre nosaltres mateixos, ni més ni menys!

Gilbert Garcin ha celebrat més de 80 exposicions al llarg d’aquests quinze anys d’activitat i s’han publicat diversos llibres i assajos sobre la seva obra. A Barcelona hi ha exposat diverses vegades i, segons s’anuncia a la seva pàgina web, hi tornarà a exposar l’any vinent.

A la seva pàgina web podem gaudir de més de dues-centes de les seves obres, classificades per l’any de la seva realització

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Gilbert Garcin, 80 anys”

  1. Fantastique!!! que bé que ho he passat mirant, segueixo….

    (ei, el darrer link “a la seva pagina web” esta mal posat)

  2. Imatges que fan pensar, reflexionar, sorprendre’s, riure…
    És un geni, aquest Gilbert