avatar

La Bala Blava

La Bala Blava de 1972Si fa un temps vam parlar de fotografiar la Lluna, ara és el torn de mirar cap a l’altra banda: fotografiar la Terra, aquest petit planeta on més o menys tots hi som i hi vivim. Una de les activitats més usuals de les diverses missions espacials ha estat, tant per part de les missions tripulades, com per part de les dels satèl·lits, la de fer fotografies del nostre planeta. Durant molt temps, però, aquestes fotografies eren parcials i, a més a més, eren en blanc i negre, fet que limitava molt la informació que es podia desprendre de les imatges.

L’any 1972, però, la NASA va decidir de superar aquesta situació. La missió Apollo 17 sortí de la Terra amb un equipatge ben poc heterodox: una Hasselbladt de 70 mm, amb un objectiu de 80 mm. Tot i això, aquest instrumentari va ser suficient per a produir una nova gesta.

A les 10:39 UTC del dia 7 de desembre, la nau de la missió espacial nordamericana es trobava en un punt molt exacte de l’òrbita terrestre: al bell mig entre el Sol i la Terra. No hi havia, per tant, ni una sola ombra que enfosquís el nostre planeta. Un dels astronautes prengué la càmera (no se sap exactament quin va ser, però sembla que fou o Jack Schmitt o bé Ron Evans) i apuntà vers la bala blava de l’horitzó. Fou la primera vegada que s’obtingué una imatge complerta de la Terra, sense zones fosques, i mostrant el seu brillant color que li ha donat el nom de “planeta blau”.

La imatge resultant, anomenada “la Bala Blava” (The Blue Marble) fou, des de llavors, una de les imatges més difoses per tot el món, un fet molt significatiu, sobretot si tenim en compte que internet encara no existia.

Anys després, la NASA batejà amb el nom d’aquesta imatge tota una sèrie de projectes per a obtenir imatges de la Terra d’alta qualitat. La Bala Blava de 1972, tot i això, segueix sent encara una de les grans icones de la història de la fotografia i de la història de la carrera espacial.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.