avatar

Armin T. Wegner, la veu dels deportats

Nens armenis morts al carrer, a Siria (Armin T. Wegner, Armenian National Institute)Aquests dies s’està parlant de la possibilitat que Turquia i Armènia comencin a fer passes per a anar normalitzant les seves relacions diplomàtiques, absolutament inexistents des de la desaparició de l’antic imperi Otomà. Un dels grans esculls, però, és la negativa de Turquia a reconèixer els genocidis d’armenis perpetrats des de finals del segle XIX fins a la Primera Guerra Mundial.

És, per tant, un bon moment per a recordar la figura d’Armin T. Wegner, un d’aquests personatges absolutament fascinants que ens va donar el segle XX.

Armin T. WegnerArmin T. Wegner fou un soldat alemany nascut el 1886 a Elberfeld, a la Renània. La Primera Guerra Mundial el portà a Mesopotàmia, on es topà amb els grups d’exiliats armenis que fugien del genocidi. Desobeint ordres de no fer cas a aquesta realitat, investigà què estava passant, recollí documentació de les massacres, i fotografià els drames que ell mateix veié amb els seus propis ulls.

Finalment, Weger fou detingut i retornat a Alemanya, i la seva documentació fou destruïda. Es pogueren salvar, però, diverses de les seves imatges, que serviren per a mostrar al món, un cop acabada la guerra, què és el que havia passat a la reraguarda sota el domini turc.

La vida posterior d’Armin T. Wegner, però, distà molt de ser tranquila i reposada. Dedicat a denunciar el genocidi armeni durant la República de Weimar, l’arribada de Hitler al poder el portà a enfrontar-se a la política de persecució dels jueus. Detingut per la Gestapo, fou reclòs als camps d’Oranienburg, Börgermoor i Lictenburg. Aconseguí fugir i, amb una identitat falsa, el 1939 s’exilià a Itàlia. Morí el 1978 a Roma, sense haver volgut tornar a posar els peus a Alemanya.

Indubtablement, no podem parlar d’ell senzillament com a fotògraf. Malgrat tot, les seves fotografies de la neteja ètnica armènia són tot un símbol del paper que pot tenir la fotografia com a instrument de lluita contra la injustícia.

Podeu veure un recull de les seves fotos en aquest enllaç.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Armin T. Wegner, la veu dels deportats”

  1. Hi ha persones que viuen la vida 100 vegades amb mes intensitat que la mitja. Xapeau.