avatar

Irving Penn: adeu a un mestre

Pablo Picasso, per Irving PennIrving Penn, un dels mites de la fotografia de moda, lligat durant molt de temps a la revista Vogue, va morir ahir a la seva llar de Nova Iork, amb 92 anys d’edat.

Penn va començar la seva carrera com a fotògraf de moda als anys 40 treballant per Vogue i al llarg de molts anys va realitzar alguns dels retrats que han passat a ser obres cabdals de la història de la fotografia. Al davant de la seva càmera van despullar l’ànima personatges com Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dalí, Arthur Miller, Tennessee Williams, Woody Allen, Ingmar Bergman o Janis Joplin.

Irving Penn va replantejar el retrat, proposant noves formes de composició que van acabar fent escola. Són especialment característics els seus retrats de gran proximitat, amb plans molt curts, procurant omplir tota l’escena amb el rostre del protagonista. Aquest és el cas del retrat d’en Picasso que va fer l’any 1957 a Cannes, en el que pràcticament només es mostra un dels ulls del pintor, la resta tapada per un barret i la solapa de l’abric, transmetent d’aquesta manera tota la intensitat expressiva de la mirada del geni.

També són famosos els retrats de indígenes latinoamericans i africans, realitzats in situ amb un estudi portàtil, on els personatges es mostren completament descontextualitzats, al davant d’un fons blanc, amb els seu cos, la seva presència, com a únics elements expressius.

Les obres de Penn s’exhibeixen en els principals museus del món, com el MoMA i el Metropolitan de Nova Iork o el Moderna Museet d’Estocolm o la National Gallery de Wahsington. Podeu fer un tast de les seves fotografies en aquesta galeria (The New York Times). Us ho recomanem!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.