avatar

Ja teniu un zoòtrop?

Zoòtrop (de la Viquipèdia)El pas de la imatge estàtica a la imatge en moviment és un repte que ha fascinat la humanitat des de fa segles. Molt abans que s’inventés el cinema, molts altres aparells ja intentaven aconseguir efectes dinàmics, amb major o menor fortuna. I un dels més clàssics i, si voleu, entranyables (pel seu paper com a joguina infantil) és, sens dubte, el zoòtrop.

El zoòtrop és un cilindre que gira verticalment sobre el seu centre. Buit per dins, unes escletxes obertes en la seva superfície ens permeten veure les imatges seqüenciades disposades en el seu interior. A causa d’un curiós fenòmen visual anomenat “persistència retiniana“, la successió de les imatges entretallades fa l’efecte d’estar veient, efectivament, una imatge en moviment.

Es diu que el seu inventor fou William George Horner (que el presentà el 1833), tot i que sembla ser que cap el primer segle abans de Crist  ja s’havia construït algun exemplar, això sí, a la Xina.

Què, us animeu a fer-ne un? A la web de la Universitat Politècnica de València trobareu les instruccions i els materials per a fer-ne un de senzillet. I, si aquest us surt bé, per què no proveu de fabricar-vos-en un vosaltres mateixos, amb les vostres fotos?

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.