avatar

L’única foto de la primera expedició al Pol Sud

Amundsen, arribant al Pol SurFa pocs dies es va fer públic que s’ha trobat l’única foto que es conserva (almenys se sàpiga) de la primera expedició que es va fer al Pol Sud.

Pel que s’hi pot veure, la foto va ser presa a l’arribada de l’explorador Roald Amundsen al Pol Sud, l’any 1911.

La troballa l’ha feta Harald Ostgaard Lund de la National Library of Norway, a Austràlia, després d’haver estudiat un fons digital de més de 700.000 fotografies.  Per la seva part, la directora de la Biblioteca Nacional d’Austràlia, Linda Groom,  va esmentar que sabien que es tractava d’una foto de l’expedició d’Amundsen al Pol Sud, però que ignoraven que fos l’única.

El 1912, després de sortir de l’Antàrtida, la primera escala que del viatge de retorn d’Amundsen va ser el port de Hobart (Tasmania), on va entregar els negatius de les fotografies a un fotògraf d’aquella zona, un tal J.W. Beattie.  Segons ha manifestat Groom, el més probable és que aquest fotògraf encarregués el revelat al seu ajudant, Edward Searle,  el qual, temps després les va recopilar en un àlbum on recollia els treballs més importants de la seva carrera, titulat “Vistes de Tasmania”.  L’any 1965 la Biblioteca Nacional d’Austràlia va comprar aquest àlbum a la família de Searle.

Com a curiositat, saber que cinc setmanes després l’expedició de Robert Scott, que era l’expedició rival d’Amundsen, va fer-se la mateixa foto en el mateix lloc.

La imatge icònica es pot veure sota petició i ha estat prestada a Noruega per formar part d’una exposició especial per celebrar el centenari de l’expedició.

Via Mercopress i El Pais

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.