avatar

Taller sobre Composició, amb Joana Matallana

Darrera de l'estació de Sant Lazare, Henri Cartier-BressonArran de l’anunci del llibre “El ojo del fotografo” de Michael Freeman que varem fer a la portada, vàrem rebre diferents suggeriments sobre fer un taller de composició i llenguatge visual.

Us hem fet cas i el dissabte 21 de novembre organitzem un taller sobre composició que anomenarem La construcció de la Imatge. En aquesta ocasió contarem amb la Joana Matallana (CV pdf) professora a l’IEFC.

Es una tema que teníem pendent, quelcom molt important per a que les nostres imatges tinguin allò que les fa especials. Volem dedicar un dia sencer a la teoria del funcionament de la imatge, però no amb la finalitat de teoritzar simplement, sinó de presentar eines que després es puguin aplicar a les nostres imatges.

Tal com ens diu la Joana:

He preparat un recorregut pels elements bàsics que tenen a veure amb la construcció de la imatge i sobretot, he reservat un espai per la tarde per dedicar a comentar les imatges que portin els alumnes, amb la intenció de crear un espai de diàleg sobre el treball de cadascú, en el qual sigui possible que tothom hi participi.

Aquesta jornada tindrà lloc al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (Masia Can Banús, C/Marqués de Barberà 9, Vilassar de Dalt, veure Google Maps). L’horari serà de de 09:45h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h, amb un petit descans a la primera part. El preu és de 75€ amb el dinar inclòs al Restaurant La Taverna de Les Sedes.

La inscripció al taller és formalitza en fer el ingrés en el compte 2100 0382 48 0200073853 de La Caixa. És imprescindible que indiqueu el nom i telèfon o email de contacte en el concepte de l’ingrés. La data límit per inscriure’s és el divendres 20 de novembre.

Hem creat una secció als fòrums dedicada al taller des d’on us mantindrem informats. També és el lloc adient per avisar-nos si feu el pagament del taller i on també podreu fer consultes sobre el taller.

Si voleu contactar amb nosaltres per email, feu-ho a tallers.ef@gmail.com.

A continuació us presentem el programa del Taller.

La construcció de la imatge: teories i estratègies sobre la composició fotogràfica i la percepció

Primera part (de 10 a 14h)

1. Introducció

 1. La composició com estratègia per enfrontar-se a la construcció de “l’esquelet” de la imatge.
 2. L’acte visual: un fet fisiològic, emocional i cultural.
 3. La mirada del fotògraf com a peça clau en el procés fotogràfic.

2. L’espai compositiu

 1. Format i enquadrament com a base de la composició.

3. Centres d’atenció

 1. El determinisme de la lectura visual en la percepció i construcció de la imatge
 2. El llegat dels alquimistes: el número auri
 3. La mística portada a la pràctica: la regla dels terços.

4. Estratègies compositives

 1. Simetria
 2. Asimetria
 3. L’ús de les diagonals com a eix compositiu

5. Relacions entre els diferents elements de l’escena

 1. Utilització expressiva de l’òptica
 2. Posicionament davant l’escena: els punts de vista

Segona part (de 16 a 19 h)

1. El color com element compositiu

 1. Composició en color vs. blanc i negre: un nou grau de dificultat
 2. Temperatura de color i dominants: aplicacions expressives
 3. Saturació i desaturació: aplicacions expressives

2. La llum com element vertebrador del procés constructiu de la imatge

3. Espai taller dedicat a la producció dels alumnes.

A partir d’una selecció d’imatges que portarà cada alumne de la seva col·lecció personal, obrim un espai de diàleg i comentaris on puguin participar tan l’alumne i el professor com la resta d’alumnes assistents al curs. Es tracta de generar un espai de reflexió sobre l’aplicació de les teories sobre la composició d’una forma pràctica sobre el treball de cada alumne. (Ja concretarem el número i la forma de presentació de les imatges)

Esperem que sigui del vostre agrad i un cop més fer un taller profitós per a tot@s els que hi vingueu.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Taller sobre Composició, amb Joana Matallana”

 1. sembal molt interessant, peró em cau una mica lluny, a veure si algun di a es pot fer una mica mes al mitg com a Igualada.

  gràcies.

 2. Als del sud també mos queda bastant lluny… Quina llàstima, perquè pinta molt be.