avatar

Un passeig pel cementiri

Cimitero Comunale Milano, autor: ilConteVisitar els cementiris és un fet habitual a principis de novembre i, sobre tot, el dia de Tots Sants. Tots hi hem estat en ocasions puntuals per temes familiars i per motius normalment poc agradables. Definitivament, fora d’aquesta època de l’any, anar a fer una passejada pel cementiri no és quelcom que la gent “normal” es planteja fer gaire sovint.

Deixant una mica al marge aquestes consideracions i tenint en compte que nosaltres -podríem dir- deixem de ser normals quant ens pengem la càmera al coll, acostar-nos als cementiris des d’una visió purament estètica i fotogràfica és quelcom que pot resultar realment gratificant. Ho hem comprovat fent una petita cerca a la xarxa on hi ha grups especialitzats en el tema i amb resultats força acceptables.

A Flickr directament hi podem veure un grup dedicat a “Arte Funerario” (cementiris d’Espanya) i un altre d’abast  internacional amb una gran quantitat d’imatges i també una sel·lecció a Flickriver de les millor fotos d’aquests grups. Encara que amb una intenció més documental que artística -pel nivell de les fotografies que hi trobem- hi ha una web que és diu, justament, “Cementerios del Mundo”.  També hi ha una guia turística editada a Barcelona sobre el tema: “Guia de tumbas y cementerios de casi todo el mundo”

Hem estat fent indagacions respecte al tema dels permisos. Es poden fer fotografies tranquil·lament als cementiris?  Doncs depèn de cada poble i de cada ciutat en particular ja que no hi ha una normativa estatal al respecte.

Al cementiri de Montjuic, un dels que realment mereix una visita fotogràfica per la monumentalitat i el valor escultòric i artístic de la part modernista del recinte, hi organitzen inclús visites guiades sota el nom de La Ruta dels Cementiris, que inclou  també el de Poble Nou. Llocs que, en principi, es poden fotografiar sense problemes durant els horaris de visita.

Pràcticament es poden trobar racons interessants en la majoria de cementiris de casa nostra. En aquesta web hi podeu veure imatges dels de Sitges, Cardedeu, Arenys de Mar, Olius i Lloret.

Un tema a tenir en compte i que pot donar els millors  resultats en dies grisos i plujosos. També -això ja pels més agosarats- ha de ser especialment impressionant durant la nit, amb lluna plena…

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “Un passeig pel cementiri”

 1. Un cas curiós és el de Xavier Zimbardo, un fotògraf francès que l’any 1991 va visitar diversos cementiris italians i va retratar els retrats de les que va anomenar “Les belles disparues”. Les podeu veure en aquest enllaç:
  http://www.xavierzimbardo.com/galerie-18.html

 2. el novembre del 2007 en jordi stcugat i jo vàrem fer una excursioneta al cementiri de montjuïc. va ser una tarda/vespre molt profitosa i molt recomanable!!
  us deixo el meu enllaça i el seu per a què en veigueu los resultats de la sortida

  http://www.flickr.com/photos/conopium/sets/72157605189322508/

  http://www.flickr.com/photos/jordi_bertran_m/sets/72157608669532646/

  PD: no vam poder fotografia cap esperit, així que no vam poder sortir al programa de l’iker jiménez… snif snif!

 3. Permisos? no se, pero el que si se es que no hi ha cap fiambre que protesti. :)

 4. Doncs sí, per fer fotos als cementiris cal sol·licitar un permís. Al menys, això ens varen dir a Montjuic. Et fan signar un compromís de que a les fotos no es veurà cap dada personal, com el nom del difunt a la làpida.

  Probablement els morts no es queixen, però sovint tenen familiars que sí ho poden fer.

 5. A “http://imatgesdesilenci.blogspot.com/” intentem,desde el respecte,compartir amb fotografías agafades personalment,ho que ens ha semblat que calia destacar d un un Art poc conegut