avatar

Gervasio Sànchez, premi a una trajectòria.

Gervasio-Sanchez-2007El periodista i fotògraf Gervasio Sánchez (Còrdova, 1959) va ser guardonat el passat divendres amb el “Premio Nacional de Fotografía 2009″, que concedeix el Ministeri de Cultura pel  “seu compromís continuat amb la fotografia com a eina de denúncia de la violència en els conflictes armats, per la seva continuada feina a favor de la justícia i especialment pel seu treball sobre les mines antipersones”, segons l’acta del jurat.

Gervasio Sánchez és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, el 1984. Ha cobert els principals conflictes armats del món, tant la guerra del Golf com els de l’antiga Iugoslàvia, Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Treballa per a l’Heraldo de Aragón, a més de col·laborar amb la Cadena Ser, el servei en castellà de la cadena pública britànica BBC, el Magazine, de La Vanguardia, i la revista Tiempo.

El 1995, va emprendre el seu projecte fotogràfic Vidas Minadas sobre l’impacte de les mines antipersones en les poblacions dels països més minats del món, entre ells l’Afganistan, Angola i Cambodja, que va acabar el 1997 amb un llibre i una exposició. El 1998, amb motiu de la celebració del 50 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) el va nomenar Enviat Especial de la UNESCO per la Pau.

En aquesta ocasió, lluny del polèmic Premi de l’any passat, creiem que és un encert haver guardonat per primer cop el treball d’un fotògraf de premsa ja que, tal com diu ell mateix, “Es una gran sorpresa por ser la primera vez que se valora a un fotoperiodista. Y es un orgullo sobre todo cuando en los medios se valora tan poco la fotografía de prensa. Mi apuesta ha sido por trabajar en zonas de conflicto y asumir una serie de riesgos a lo largo de los últimos 25 años, en los que se van quedando una larga lista de compañeros muertos en esos lugares”

L’any 2008 va guanyar el Premi Ortega i Gasset de fotografia, convocat per El País i, a l’acte d’entrega del premi va fer un impressionant discurs -en presencia de varis ministres i ex-ministres del Gobern i de centenars de persones- del que pocs medis s’en van fer ressò (per les pressions que tots podeu imaginar) i que nosaltres varem voler difondre en aquesta noticia del mes de gener.

Llegit a El Pais del dissabte.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Gervasio Sànchez, premi a una trajectòria.”

  1. Felicitats Gervasio. Amb un par de… Jo pensava que després del valent discurs de l’any passat li anaven a tallar les seves aspiracions, però veig que s’ha imposat el seny i han sabut valorar tota una gran trajectòria.

  2. Tot un mestre del fotoperiodisme. Ara bé, tants premis, sonen a enterrament… Esperem que no sigui així!

  3. Aquest premi és una molt bona noticia. Després del desastre de l´any passat, felicito als encarregats d´otorgar-li al Gervasio.