avatar

Humberto Rivas: un altre mestre que ens deixa

Humberto-Rivas-1El dissabte passat, Humberto Rivas, considerat un mestre de la fotografia i reconegut per la seva trajectòria dins el genere del retrat, va morir a Barcelona als 72 anys d’edat, posant fi a una malaltia que l’acompanyava des de fa un parell d’anys.

De nacionalitat argentina, nascut al 1937, es va iniciar a la fotografia a finals dels anys 60 després de cursar estudis de pintura i arts gràfiques. El 1971 va obrir un taller de fotografia publicitària i una cooperativa des d’on poder donar a conèixer els seus projectes més creatius i, l’any 1976, tres mesos abans del cop d’estat que es va produir al seu país, va decidir traslladar-se a Barcelona amb la seva família.

En aquell moment l’avantguarda  fotogràfica a Espanya estava representada per una serie de fotògrafs de Madrid, reunits al voltant de la revista Nueva Lente, amb els que va entrar en contacte i, per una altre banda, a Barcelona començava a despuntar un grup entre els que hi havia Xavier Miserachs, Toni Catany, Joan Fontcuberta i d’altres fotògrafs emergents que, amb poc temps van incorporar Humberto Rivas com a un més dins aquesta corrent. Tal com va dir fa uns anys “Per primer cop em vaig sentir formant part d’un col·lectiu amb interessos comuns”.

Des d’aquell moment la seva obra va anar guanyant reconeixement, d’una manera discreta, d’una manera silenciosa (com li agradava dir a ell) però també amb rotunditat -sobre tot dins l’àmbit del retrat-  on va deixar constància d’un gran domini de la tècnica i una sobrietat i senzillesa característics en la posada en escena dels personatges i que traslladava també als paisatges, uns paisatges amb una important càrrega psicològica, sense cap figura humana present i que transmeten sempre una estranya sensació de solitud.

El seu treball ha estat reconegut amb diversos guardons al llarg de la seva carrera. Premi de les Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona en 1996 i Premi Nacional de Fotografia el 1997, la seva obra està present en Museus i Fundacions a Argentina, Chicago, la Biblioteca Nacional de París i la Fundació de La Caixa a Barcelona. Justament avui, a les 7 de la tarda, se li havia de fer entrega de la Medalla d’Or al mèrit artístic per part de l’Ajuntament de Barcelona.

Podeu trobar més informació a  La Vanguardia i El Pais.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.