avatar

Imatges aèries inèdites de la Segona Guerra Mundial

El Dia DLa imatge amb què comença aquesta notícia va ser feta des d’un avió el 6 de juny de 1944, conegut com a Dia D, en el moment del desembarcament de les tropes aliades a la costa francesa. Aquesta imatge forma part de les 4000 fotografies aèries de l’espionatge britànic que s’han fet públiques i es poden consultar a la web de la National Collection of Aerial Photography. La col·lecció és només una petita part del total de fotografies que encara no han estat ensenyades al públic civil.

Durant la Segona Guerra Mundial els pilots de la RAF van sobrevolar àrees dominades per l’eix amb la finalitat de realitzar fotografies que serien estudiades pels agents d’espionatge aliats. De totes les que van fer, quatre mil acaben de fer-se públiques. En elles es poden veure escenes tan frapants com el devastador resultat d’un bombardeig en territori alemany (comparable a la superfície de la Lluna amb els seus cràters) o bé les instal·lacions i els equipaments que l’exèrcit nazi disposava pel territori ocupat.

Com diu Allan Williams, director de la National Collection of Aerial Photography, “L’arxiu mostra el món en guerra. El nivell dels pilots era increïble, eren dels millors de les forces aèries. Van ser tants els que van perdre les seves vides que l’arxiu és un memorial”. I és que els pilots s’endinsaven en el territori enemic, de vegades volant a poca alçada per fotografiar amb detall les instal·lacions enemigues i sovint sota el foc dels avions i les bateries antiaèries enemigues.

Rastre d'un bombardeig aliatQuan tornaven els avions, els especialistes analitzaven les imatges per a interpretar el que veien. S’havien d’imaginar què era cada cosa a partir del seu entorn, com si fossin detectius, mesurant distàncies i les formes de les ombres.

Aquestes quatre mil imatges són només una petita mostra dels deu milions de fotografies que s’estan digitalitzant i catalogant actualment. Però no totes es conserven ja que en finalitzar el conflicte molt del material es va destruir en fogueres.

Podeu veure l’arxiu a la pàgina web de la National Collection of Aerial Photography.

Font: The Independent (Galeria d’imatges).

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Imatges aèries inèdites de la Segona Guerra Mundial”

  1. Estaria bé saber si les aviacions nacional i italiana, durant la Guerra Civil, van general material d’aquest tipus, i si encara és consultable (Salamanca, arxius militars…). Ho dic perquè les ràtzies en territori republicà foren moltes i ben planificades, i no seria estrany que haguessin fet servir algun sistema similar…
    Ei, bon article, merci!