avatar

Jürgen Ritter: la foto contra el mur

Ende der Autobahn (Jürgen Ritter)Ja fa uns dies ens vam referir aquí a una iniciativa de memòria històrica sobre la caiguda del Mur de Berlín. Avui, que se celebren exactament vint anys d’aquella gesta, no podem evitar recordar aquells fets, tot presentant un fotògraf alemany, Jürgen Ritter, que va plasmar amb la seva càmera l’absurditat del país partit.

Jürgen Ritter és un fotògraf alemany, nascut l’any 1949, a la baixa Saxònia, a l’Alemanya de l’Oest. De petit sempre volia acostar-se al Mur (la seva ciutat natal, Uelzen, és a 16 km.), però els pares sempre li ho prohibiren, ja que representava un perill més que evident. Això, però, féu créixer-li l’interès per aquella línia divisòria. Ja de jove, la seva atracció pel Mur no es deturà, encara més quan es conegueren els fets de la Primavera de Praga. Com pot ser que allà disparin a la gent que sols vol ser lliure? Per què?

I amb aquestes preguntes Jürgen Ritter arribà a l’any 1981. Càmera en mà, emprengué un viatge que li canviaria la vida: caminar des del Mar Bàltic fins a la frontera de Txèquia, en dos anys. Seguint la divisió de les dues alemanyes. Caminar, i fotografiar. Recollir en imatges un país partit pel mig.

Les fotografies recollien carrers dividits, vies de tren guillotinades, cases i esglésies davant de les tanques, camps de mines, vigilants… L’exposició es pogué veure en més de 15 ciutats, i per part de més de 85.000 persones, i fins i tot a Hamburg, on el fotògraf veié com, en aquest cas, la política de pre-acostament al bloc oriental obligava a censurar la seva obra, ja que la denúncia dels abusos de l’Alemanya Oriental ja no “convenia” als interessos polítics.

Jürgen Ritter fou un dels milers d’alemanys que, el 9 de novembre de 1989, no podia creure’s el que estava veient pel televisor. L’endemà, anà fins a Berlín, i fou testimoni directe de la reunificació: aquell mur que tant l’havia acompanyat, havia deixat d’existir.

Avui, Jürgen Ritter segueix fent fotos. Un dels projectes més engrescadors ha estat el de retrobar els lloc que fotografià en el seu viatge, i tornar-los a immortalitzar, explicitant els canvis que s’han produït. Si voleu saber-ne més, i veure les fotos antigues i noves, podeu visitar la seva web.

(Llegit a Spiegel Online, gràcies al company Bicimann)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Jürgen Ritter: la foto contra el mur”

  1. Ho he intentat lo de llegir el Spiegel Online, però… :-)

  2. Moltes gràcies Jordi per haver generat aquesta noticia tan ben feta. Encara avui m’emociono recordant el día de la caiguda del mur. Un mur que fins i tot passava pel mig dels cervells dels alemanys.