avatar

Morse i Daguerre

Retrat de Morse, fet amb la tècnica del daguerreotip, per part de Mathew B. BradyEl naixement de la fotografia cal situar-lo en un context d’avenços tècnic i científics que van revolucionar les societats industrialitzades del segle XIX. És una època d’il·lusió científica, i d’esperances de transformació d’un món que obria els ulls i transformava les ciutats, les ideologies i la pròpia vida quotidiana de les persones a una velocitat de vertigen.

No ens ha d’estranyar que, en aquell context, apareguessin sinergies i relacions entre les persones visionàries que feien possible aquesta revolució, tecnològica i ideològica. I un d’aquests casos va ser la relació entre Louis Daguerre, inventor del daguerreotip, i Samuel Morse, inventor del codi que porta el seu nom que permeté transmetre dades a llargues distàncies gràcies als cables d’electricitat (posteriorment per radiofreqüència).

Morse arribà a París l’any 1838, amb la intenció de portar el seu sistema de codificació a l’oficina de patents de França. Però les negociacions no foren senzilles, fet que l’obligà a allargar la seva estada a la ciutat gal·la fins al 1839. És durant aquesta estada que coneix Daguerre, que en aquell moment estava mostrant al públic el seu descobriment, causant gran sensació en la societat parisenca. El daguerreotip captivà Morse, que en feu una apassionada descripció per al diari The New York Observer, que la publicà el 20 d’abril de 1839, després que els dos inventors haguessin mantingut una llarga entrevista, en la qual Daguerre mostrà a Morse tot el procés que seguia per a elaborar les imatges.

Morse tornà a Amèrica, on l’esperava J. W. Draper, professor de química a la Universitat de la Ciutat de Nova York i amic de Morse, que es delia per conèixer amb més detalls la naturalesa de l’invent. Els dos obriren el primer estudi fotogràfic als Estats Units, l’any 1840, on es feren els primers retrats professionals. La difusió i implantació del telègraf, malgrat tot, allunyà definitivament Morse del món de la fotografia. Tanmateix, no és estrany que Morse sigui considerat, en molts casos, com el pare de la fotografia nordamericana.

Per cert, la paraula “fotografia”, en codi Morse, és:

..-. — – — –. .-. .- ..-. .. .-

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Morse i Daguerre”

  1. Molt interessant, Jordi. :)