avatar

Objectes intel·ligents de PS: sumar llums, sumar fotos

A partir del fil on l’Atzu demanava esquemes d’il·luminació per fotografiar una botella amb un estil molt concret, va sortir el tema de sumar vàries fotografies per tal de poder fet una il·luminació “complerta” amb una sola font de llum, amb un sol flaix. Em vaig comprometre a fer un mini-tutorial de com es pot fer amb PS (a partir de la versió CS3) i és el que pretenc fer ara.

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Més o menys voldríem arribar a obtenir una fotografia com aquesta.

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Partint d’un esquema d’il·luminació “semblant” al que volia en Atzu, he fet aquestes tres fotografies, amb la càmera muntada sobre el trípode. Hem de tenir en compte que si volem aconseguir que la llum de contra ens perfili la botella, haurem d’utilitzar una llum tipus finestra amb difusor. Un flaix sol, puntual, no ens produirà mai un perfil, que en cas del vidre acostuma a ser un efecte estètic i generalitzat.

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligentsCombinació de il·luminacions amb objectes intel·ligentsCombinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

El que pretenem fer és això:

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Doncs primer hem de carregar les imatges al PS i crear un document nou on hi posarem cada imatge en una capa diferent. Això ho podem fer manualment o bé d’una manera més automàtica amb l’opció del menú “Archivo » Secuencias de comandos » Cargar archivos en pila” on podem cercar els arxius concrets o, si ja els teníem oberts, podem clicar a l’opció “Añadir archivos abiertos“.

Una vegada tenim les tres capes, les hem de seleccionar totes tres. Una manera de fer-ho és, amb el ratolí, prémer damunt cada capa tenint premuda la tecla [Control] (els que teniu Mac, no sé quina tecla és). Ara ja ho tenim preparat per generar un objecte intel·ligent d’aquesta manera:

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Tenint creat l’objecte intel·ligent, haurem d’apilar les diferents capes que el formen amb el mode “máxima“, d’aquesta manera PS cercarà els píxels més il·luminats de cada imatge.

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Aquest procés ens generarà aquesta imatge.

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

Però aquest procés té marge per la millora, si és que ens interessa. Abans de generar l’objecte intel·ligent, podem pintar de negre les parts de cada foto que no volem que es sumin. En aquest cas, en la imatge de la etiqueta he esborrat la llum que hi ha a la part superior de la etiqueta i al tap, aconseguit aquest resultat:

Combinació de il·luminacions amb objectes intel·ligents

El resultat final és la imatge que encapçala aquest fil. Aquest procés també es fa servir per a sumar traces d’estels en les fotografies nocturnes. O per il·luminar monuments, amb diferents cops de flaix, sense haver d’anar estressats movent-nos per l’escena disparant flaixos amb l’obturador de la càmera obert, com fèiem amb el rodet de pel·licula.

Reducció de soroll amb objectes intel·ligents

Els objectes intel·ligents poden donar-nos moltes sorpreses. Ens permet, també, treure el soroll d’una presa que haguéssim fet amb un valor ISO molt elevat, per exemple. És clar que això només serà possible sempre i quan l’escena no tingui moviment i usem el trípode.

Reducció de soroll amb objectes intel·ligentsReducció de soroll amb objectes intel·ligents

En aquest cas he fet 30 fotografies diferents. Han de ser diferents per força perquè el patró de soroll és aleatori i aquesta aleatorietat és la responsable de poder eliminar el soroll. Potser 30 fotos és una exageració, però com més en fem, millor serà el resultat.

Degut a la quantitat de fotografies, és gairebé necessari usar l’opció del menú per carregar les fotografies en cada capa:

Reducció de soroll amb objectes intel·ligents

Cerquem el fitxers que conformen la sèrie. En aquesta finestra també li podem activar l’opció que ens generi directament l’objecte intel·ligent.

Reducció de soroll amb objectes intel·ligents

Quan tinguem generat l’objecte intel·ligent, només ens caldrà apilar-lo amb el mode “Promedio“.

Reducció de soroll amb objectes intel·ligents

El que fa el “Promedio“, és comparar el mateix píxel de cada foto i en fa el promig, donant per bo el píxel més repetit ja que aquest, estadísticament, hauria de ser un píxel sense soroll. Això es basa en la distribució aleatòria del patró de soroll entre presa i presa… Buf! Això potser ja entra dins la metafísica però funciona, tal com podeu comprovar.

No sé si m’he explicat prou bé. A vegades, quan expliques coses d’aquestes, dones conceptes per sabuts que potser no ho són pels demés. Si teniu algun dubte que pugui millorar l’explicació estaré encantat de la vostra col·laboració.

Per altra banda, us emplaço a que feu les vostres proves i les aneu penjat en aquest fil, o un altre que obrim expressament.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris7 comentaris a “Objectes intel·ligents de PS: sumar llums, sumar fotos”

  1. No tenia ni idea dels objectes inteligents i gràcies a aquest tutorial ja tinc ganes de fer les primeres proves.
    Moltes gràcies per les teves explicacions

  2. Fabulós ! Ja ho havia dit, però ho vull tornar a dir!