avatar

Robert Mapplethorphe

Autorretrat, Robert MapplethorpeRobert Mapplethorpe va néixer a Nova York el 1946 i va morir el 1989 després d’una llarga temporada afectat per la malaltia del SIDA.

La seva obra va generar en diferents moments una forta polèmica, oposició i fortes controvèrsies en molts àmbits artístics culturals i morals degut al fort contingut eròtic d’algunes de les seves fotografies. Unes imatges que, sobre tot en la dècada dels anys 70, tractaven temes que es podrien considerar quasi pornogràfics.

Malgrat això, el treball de Mapplethorpe ha passat a formar part de la historia de la fotografia en un lloc important per la gran sensibilitat en el tractament del nu de cossos masculins i femenins, un tema que va elevar a la categoria d’art a partir de la harmonia i la composició, una composició de la escena que segueix els canons clàssics de l’art grec i manierista segons molts crítics d’art contemporani.

Nude, R. MapplethorpeEs va iniciar dins el mon de l’art cursant estudis de pintura i escultura i, molt aviat, es va interessar per la tècnica del collage on utilitzava bàsicament retalls de fotografies de revistes i Polaroids. Aquesta tècnica el va anar portant poc a poc cap a la fotografia en un moment en que, justament, la Polaroid estava de moda i s’anava convertint en un medi de culte  a partir de la utilització que en feien molts artistes com l’Andy Warhol, un dels seus coneguts i amics.

A finals dels anys 70 i tota la dècada dels 80, el seu treball es va anar refinant. Amb la utilització de càmeres de mig format i de la inseparable Hasselblad va iniciar una serie de fotografies d’execució impecable tant en els enquadraments com en  l’aprofitament al màxim de les possibilitats de les òptiques, els processats químics i les exquisides impressions en gelatina de plata.

Nudes, R. MapplethorpeTambé va treballar altres tècniques com el foto-gravat, la platinotipia, Cibacrhome, impressions de tinta de color transferida i polaroid en color. Tècniques amb les que va saber transmetre tota la sensualitat possible en dues de les seves temàtiques més reconegudes: el nu,  i les fotografies de flors i plantes que desprenen també una forta càrrega eròtica tant en blanc i negre com en els seus darrers treballs en color.

Considerat per molts com un enfant terrible de la fotografia va comptar però amb el respecte i la ajuda de moltes de les personalitats amb qui va tractar, des dels més coneguts com la cantant Patty Smith, passant per gent anònima com la majoria de models de color a qui va retratar, fins a famosos artistes del moment com Andy Warhol.

L’estiu del 1989, poc després de la seva mort, la obra de Mapplethorpe va rebre una empenta molt forta a partir de la gran difusió mediàtica que hi va haver a resultes d’una exposició retrospectiva The perfect Moment que va organitzar la Corcoran Gallery of Art de Washington que no és va poder realitzar. La oposició que va suscitar la iniciativa d’aquesta galeria per fer-li un homenatge va ser tant gran – tal com podeu llegir en aquest article- que inclús el Congrés dels Estats Units va intervenir-hi per tal que no es pogués dur a terme.

Orquídia, R. MapplethorpeTot això va generar un moviment des dels col·lectius de gais , lesbianes i heterosexuals americans amb el suport public de la majoria d’artistes i del mont de l’art en general, que el varen acabar convertint en un símbol de la llibertat artística i de la lliure opció sexual durant molt temps.

La mirada de Mapplethorpe ha influenciat a molts fotògrafs actuals a tot el món. Entre d’altres hi trobem gent com els americans Andrés Serrano i Nan Goldin, els italians Paolo Ardizzoni i Monica de Pascalis, el francés Antoine d’Agata i, més proper a nosaltres, l’Alberto Garcia alix.

La seva fundació, creada per ell mateix pocs anys abans de la seva mort a causa del SIDA, està dedicada a promoure la seva obra a partir d’exposicions per tot el món i dedica bona part dels guanys econòmics a subvencionar entitats i centres que lluiten contra aquesta malaltia. A la web de la Fundació hi podeu trobar un bon recull d’imatges representatives de la seva extensa obra fotogràfica i un calendari de les exposicions que es van programant a diverses ciutats.  Aquest mateix any, el passat dia 8 de novembre, es va clausurar una mostra de 150 fotografies representatives al CAC de Màlaga.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.