avatar

Una digitalització històrica

Ordino: Casa Ramonguem, pedra i llosa. Any 1921. (Centre Excursionista de Catalunya)El paper dels arxius és el de preservar la memòria, però també el de fer-la arribar al màxim nombre de ciutadans, ja que, de no ser així, la preservació en sí no tindria gaire sentit.

És per això que, amb la revolució tecnològica de les TIC (les tecnologies de la informació i la comunicació), una de les tasques més àrdues que s’està duent a terme en el món arxivístic és la de la digitalització dels seus fons.

Darrerament ha estat notícia la digitalització de 35.000 obres de la Biblioteca de Catalunya, sobretot pel suport que hi ha donat l’empresa nord-americana Google. En el món dels arxius fotogràfics, però, també s’està fent aquesta feina, i Catalunya no n’és una excepció.

Un dels arxius més simbòlics, sobretot pel nombre d’imatges i pel seu valor documental, és el de l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC). D’aquest arxiu en sí ara no en parlarem, ja que ja vam fer-ho en el seu moment en una altra notícia. En tot cas, sí que ens referirem al seu procés de digitalització. Segons vam llegir a l’Avui, aquesta digitalització és possible gràcies al suport econòmic de la Fundació la Caixa en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat, i té previst incloure les 350.000 imatges del seu fons. Un cop acabat el procés, l’accés als fons es podrà dur a terme a través d’internet i, certament, representarà un pas molt important en la re-valorització d’uns documents excepcionals de la història del nostre país.

Ara bé, aquest no és l’únic gran arxiu fotogràfic que es digitalitza. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB, que recentment ha rebut fons d’Eugeni Forcano i de Jacques Leonard) també està duent a terme un important procés de digitalització, de cara també a la consulta lliure de les seves col·leccions.

I on es podrà consultar tot això? Pel que fa a l’arxiu del CEC, això es podrà fer a la web Memòria Digital de Catalunya (on ara ja hi podeu trobar tota una sèrie de col·leccions, d’altres procedències, ja digitalitzades). Pel que fa a l’AFB, la web de consulta és aquesta que us enllacem.

No són els únics arxius fotogràfics digitalitzats (també s’estan digitalitzant els de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i els de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, per exemple), i de ben segur que encara n’hi haurà més. La societat de la informació i la comunicació és realment imparable, i això n’és una bona mostra. I, ens ensenya, a més, que una bona relació entre la fotografia química i la fotografia digital, no és només positiva, sinó que també és molt necessària.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.