avatar

Una panoràmica de la Via Làctia

Panoràmica completa de la Via Làctia, per Axel MellingerLa Via Làctia és la galàxia on se situa el nostre entranyable i modest Sistema Solar. Tot i que hi estem ficats, però, aquesta galàxia no ens és estranya, ja que és visible de nit, sense que per a observar-la calgui cap instrument específic. Això ha fet que, al llarg de la història, rebés infinits noms, des del propi Via Làctia (que prové de la tradició grega) fins a Camí de Plata (en les tradicions orientals) o Camí dels Ocells (en les tradicions nòrdiques, ja que el seu traçat s’identificava amb el vol dels ocells migratoris). Més posterior és la denominació de Camí de Sant Jaume, de clara connotació ibèrica i cristiana.

La tasca de fer una fotografia de la Via Làctia, però, és força més complexa. Es pot prendre una imatge parcial amb relativa facilitat (si es tenen els coneixements necessaris de fotografia astronòmica), però és possible fer-ne una fotografia completa?

Aquest és el repte que es plantejà el físic Axel Mellinger, un científic nord-americà apassionat per l’astrofísica. Per a dur-ho a terme, donà la volta al món, capturant imatges parcials de la galàxia. En total, foren 3.000 fotografies, que trigà gairebé dos anys en reunir.

Aleshores, vingué la tasca de l’assemblatge. Com que hi havia diferències de lluminositat, a causa de la pol·lució lumínica, elaborà un model matemàtic, basat en resultats de les sondes Pioneer 10 i 11, que automatitzessin el procés. El resultat? Una panoràmica de 360º de la galàxia, amb un nivell de detall considerable i que és la que acompanya aquesta notícia.

(Ho hem llegit a Vieiros)

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Una panoràmica de la Via Làctia”

  1. Molt interessant el projecte i el resultat final. Gràcies per compartir-ho! Els hi mostraré als meus alumnes de Secundària en el bloc Ciències a l’ESO.