avatar

Fotografia i creativitat (I)

La fotografia no és només testimoni. Documentar un fet o donar constància d’un esdeveniment ha estat des dels principi d’aquesta, la funció objectiva per a bona part dels aficionats, encara que sempre hi ha hagut qui ha optat per la vessant més artística.

Com en tots els processos hi ha etapes, potser a la fotografia més que en d’altres, i el primer contacte inevitable seria l’etapa del coneixement tècnic. Hi ha qui no passa d’aquí, fins  i tot podríem dir que gairebé tots, ens aquesta època digital, hem d’estar al corrent de la tecnologia, de nou software, de les novetats i de diferents coses que ens impedeixen desenvolupar la nostra vessant més creativa.

Parlar de creativitat sempre és parlar de fum, de quelcom intangible i difícil de definir. I més en aquest món de la fotografia, on a vegades podem confondre la creativitat, amb un processat amb la tècnica de moda o l’aplicació d’un determinat filtre de PS.

Segons la Viquipèdia, la creativitat és la capacitat de la ment per associar idees de manera nova o inventar objectes i solucions originals als problemes a què s’enfronta.

Copiar és el contrari del fet creatiu, encara que al principi pot ser una font de la que beure, doncs fins i tot copiant, investiguem, fem treballar la ment, provem noves tècniques i assolim nous coneixements i això ens dona la base per a desenvolupar el nostre propi camí.

Buscant referències sobre creativitat fotogràfica a internet s’obtenen pocs resultats, més aviat ens remeten a altres camps de l’art o fins i tot de la productivitat.

A Livehack hem trobat una llista de 6 tècniques per a ser més creatiu. Encara que no sigui encarat a la fotografia, està be conèixer aquests petits trucs.

1. Portar sempre llapis i paper a sobre

Qui sap quan ens pot venir a veure la inspiració. En tot cas pot servir també una gravadora, si es tracta d’una idea.

2. Qüestiona’t-ho tot

Les preguntes són la base de la creativitat. Tots els grans creadors s’han preguntat algun cop què passaria si..?

3. Llegeix molt

No cal que sigui de fotografia, potser millor fins i tot que no ho sigui. Cal obrir la nostra ment i llegir ens millora la nostra habilitat mental. Podrem experimentar experiències d’altres i això també és important.

4. Buscar noves experiències

S’ha de voler aprendre sempre. Aquest fet propicia la nostra creativitat. Sigui el que sigui, aprendre a jugar a golf o un nou idioma és igual, allò important és el fet d’aprendre.

5. Exercita els dos costats del cervell

Diuen que el pensament analític, la lògica, correspon al costat esquerra del cervell i la part imaginativa i creativa al dret. Ens ensenyen a pensar per l’esquerra, però es pot exercitar la nostra banda més imaginativa. Els mapes mentals ens ho permeten. En trobareu moltes referències i procediments.

El sisè punt és encara més imaginatiu i potser menys racional i tot. El podeu descobrir vosaltres mateixos a Livehack.

Aviat tindrem una bona oportunitat de fer un taller amb en Manolo Laguillo. El tema precisament serà la creativitat.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris4 comentaris a “Fotografia i creativitat (I)”

  1. He anat a terminar de llegir-ho… m’agradat molt!!! Posaré en practica les sugestions! Gràcies

  2. M’apunto al taller de la creativitat!!!…i les dades???

  3. Aquest és un bon guió a seguir en tots els àmbits, no només en fotografia. A nivell laboral ha de ser molt útil,… ho provarem

  4. a mi tambe m-agradaria apuntar=me al taller de creativitat
    gr÷acies