avatar

L’esperanto i la fotografia

Banderes esperantistes (de Wikimedia Commons)Un dia com avui, ara fa exactament cent cinquanta anys, naixia a Polònia, en aquells temps un territori de l’imperi rus, una persona que revolucionaria el món de les llengües: el doctor Ludwik Lejzer Zamenhof, el creador de la llengua internacional esperanto. Ara no és el moment de parlar sobre què és l’esperanto, i què són les llengües planificades. En tot cas, sols val la pena dir que l’esperanto, de totes les llengües planificades, és la que més s’ha estès, més es parla, i més activitat ha generat (des de la literatura, a la música, passant per tota la iniciativa generada a través de les noves tecnologies, com blocs, xarxes socials, i traduccions de programari lliure).

A aquesta efemèride, a més, a nivell català, cal sumar-hi que enguany se celebra el centenari del Congrés Mundial d’Esperanto que tingué lloc a Barcelona l’any 1909, una efemèride molt significativa: a nivell català, perquè situà Catalunya com un dels territoris on més importància prengué aquesta llengua, i a nivell de la comunitat esperantista, perquè fou el cinquè congrés que se celebrà i, per tant, un dels més històrics (el darrer que s’ha celebrat ha estat el 94è, a Białystok).

És per això que avui, diada de l’esperanto, us volem recomanar alguns enllaços relacionats amb la fotografia i l’esperanto. No és una llista molt llarga; així com en altres camps (lingüística, defensa de els llengües minoritàries,…) l’esperantisme hi és força present, en el món de la fotografia el seu pes és relativament menor.

El primer, és l’espai web d’un grup de fotògrafs (fotistoj), en un format similar a un bloc. Alguns textos són en rus, ja que la major part dels components són parlants d’aquesta llengua. Tot i això, evidentment, la llengua principal és l’esperanto. Ho podeu veure aquí.

El segon, neix d’una necessitat bàsica de tota llengua: com poder reunir el llenguatge especialitzat d’un camp determinat? Un esperantista italià ens ofereix un recull de termes de fotografia en esperanto, amb traducció a l’anglès i l’italià. Ho trobareu aquí.

El tercer, un grup de Flickr format per esperantistes. No és molt actiu, però permet trobar-hi força fotos el tema de les quals és, precisament, l’esperanto. És aquí.

El quart, evidentment, un exemple de text en esperanto. En aquest cas, us proposem l’entrada Dagerotipio de la Viquipèdia en esperanto. La podeu consultar aquí.

I finalment, dos enllaços genèrics, per si us ha picat la curiositat: la web de la Kataluna Esperanto-Asocio (www.esperanto.cat) i un reportatge que TV3 va dedicar a aquesta llengua, amb enllaços prou interessants.

I recordeu: “Se viaj fotoj ne estas sufiĉe bonaj, vi ne estis sufiĉe proksime” (Robert Capa)

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris5 comentaris a “L’esperanto i la fotografia”

 1. Molt interessant post sobre la relació de l’esperanto amb la fotografia. Sense ser coneixedor del tema sempre m’ha suggerit una cosa enigmàtica tot el relacionat amb l’esperanto!

 2. Interessant Jordi, merci per la noticia.

  En aquesta pàgina han posat l’article en Esperanto

  http://yaestaellistoquetodolosabe.lacoctelera.net/post/2009/12/15/150-datreveno-la-naixement-zamenhof-150-aniversario-del

  i el logo de Google avui també ho reflexa, no?

 3. Fins i tot a la Xina tenen la seva revista en esperanto: El popola cinio
  Fa uns anys hi vaig està subscrit i me l’enviaven cada mes des de la Xina. Quins records!!

 4. El grupo de Flickr está poco activo porque la mayor parte de los esperantistas nos pasamos a un clon que nos lo puso muy fácil a los esperantistas, traduciendo la interfaz: echa un vistazo a http://www.ipernity.com.
  Por cierto, que en parte gracias a los esperantistas Ipernity también es configurable en catalán

 5. Kia belega foto, tri grandaj verdaj flagoj flagrante kaj montrante siajn pacigajn stelojn :-)