avatar

Postals des de Sumèria

Tauleta sumèria amb escriptura cuneïformeTots hem sentint parlar de la Civilització Sumèria, que va néixer cap al 5.000 aC entre les desembocadures dels rius Éufrates i Tigris, que és considerada la primera de la Història.

També sabem que als sumeris se’ls atribueix molts descobriments científics i invencions que foren posteriorment la base de gran part dels coneixements i la ciència clàssica. Se’ls considera inventors de la roda, del torn de terrissaire, del rellotge, del calendari de 12 mesos que encara fem servir i de la primera forma d’escriptura de la que hi ha constància.

El sumeris també varen desenvolupar avançats conceptes matemàtics i varen assentar les bases dels sistemes d’organització legals i administratius. També van aprofundir en el coneixement de l’astronomia i, pel que sembla, també els hem d’agrair la invenció de la cervesa.

Però a aquesta llarga llista d’aportacions encara hi hem d’afegir un altra força sorprenent descoberta fa relativament poc. Segons el Professor Åke Sjöberg, sumerologista de la Universitat de Pennsylvania (Filadelfia, USA), hi han força indicis que aparentment demostren que els sumeris també varen descobrir la fotografia o, si més no, coneixien un procediment per tal de fixar imatges en un suport mitjançant la llum.

Segons explica el professor Sjöberg, la traducció dels texts escrits en unes tauletes de fang trobades durant unes recents excavacions a les runes de la ciutat de Nipur li han permès treure a la llum el que sembla ser una detallada descripció tècnica de un veritable procés per crear imatges fotogràfiques.

Aparentment, aquestes tauletes expliquen els procediments necessaris per elaborar una substància fotosensible a partir d’una barreja de clara de l’ou i sals de nitrat de plata, la seva aplicació a petits retalls de fusta polida i blanquejada, l’exposició a la llum dins d’una capsa amb un forat minúscul i el posterior tractament per tal de mostrar la imatge obtinguda. El que el professor Sjöberg afirma, doncs, és que els sumeris ja havien descobert una tècnica similar a la inventada pel francès Louis Désirè Blanquart-Évrard al 1850 i que feien servir alguna mena de càmeres estenopèiques per captar imatges permanents.

Sjöberg encara continua treballant en la traducció de les més de 800 petites tauletes de fang amb escriptura cuneïforme, per tal d’esbrinar quina era l’aplicació concreta que tenien aquestes fotografies primerenques i si mai varen arribar a ser d’us popular i comú, d’alguna manera similar a com ho és la fotografia actual: records de família, creació artística, documentació de fets rellevants, fotografies de monuments o edificis singulars, etc. En qualsevol cas, difícilment arribem a veure mai una mostra de l’obra fotogràfica de cap sumeri, considerant la improbabilitat que els materials emprats es poguessin conservar durant tants mil·lenis.

El professor Åke Sjöberg és un reputat especialista en llengua i escriptura sumeria i co-editor d’un diccionari de Sumeri pel Museu d’arqueologia i Antropologia de la Universitat de Pennsylvania, junt amb el Dr. Steve Tinney, comissari de la col·lecció de més de 30.000 tauletes de fang del museu.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris10 comentaris a “Postals des de Sumèria”

 1. Osti ha estat boníssim ! Crec que de les millors bromes que he vist avui a Internet, ja, ja !!!
  Hi veig la mà del nostre lletraferit, aquí ;-)

 2. Llàstima que alguns varen fer comentaris molt aviat sense considerar que aixecaven la llebre i es carregaven la broma. En fi, que hi farem.

 3. Si creus que els que vàrem comentar ens vàrem carregar la broma, sento haver comentat.
  De tota manera, els de xataka ja la tenien xafada a la 1 de la matinada del 27 al 28 i això no li va treure èxit a la mateixa.
  Reitero les meves felicitacions a piefasoto per l’article. Molt bo i molt original. Espero que n’escrigui més i no només el dia 28/d, estaria molt bé llegir articles com aquests més sovint per donar una visió irònica i més lúdica de la fotografia.

 4. No m’he expressat prou bé, ho sento. El problema no és que es fessin comentaris, que mai sobren i sempre són d’agrair, sinó el contingut d’alguns, que fan evident la broma. Però vaja, que la questió tampoc té més importància, no cal donar-li més voltes i molt menys que ningú es disculpi per res, només faltaria!

  Per cert, hi ha algú que encara no hagi vist d’on surt el nom de “piefasoto”? Segur que tots ho heu endevinat :-D

 5. El dia que el senyor Åke Sjöberg es busqui a sí mateix al Google, fliparà! Ei, piesafoto, enhorabona per l’article! ;-)