avatar

Sant Francisco, després del desastre

La fotografia aèria és una pràctica molt conreada pels fotògrafs, ja que els seus resultats són unes imatges que sorprenen pel punt de vista amb que són preses, tan allunyat de la vida quotidiana. Al contrari del que es pot pensar, però, la fotografia aèria no és una activitat exclusiva de les persones amb alt poder adquisitiu; amb un globus, o un estel (com ja havíem comentat anteriorment), ja es poden obtenir resultats prou impactants.

I un d’aquests resultats, que va passar a la història de la fotografia, és la imatge que George Lawrence prengué de la ciutat de Sant Francisco l’any 1906, just després d’un terratrèmol que assolà tot l’entorn urbà.

George Lawrence (1868-1938) fou un fotògraf i inventor americà, caracteritzat per una biografia del tot sorprenent. Nascut en un ambient rural, és la seva arribada a Chicago el que el farà iniciar una espectacular carrera com a inventor: ja als vint-i-dos anys crea un nou sistema per a fixar les llantes metàl·liques a les rodes de fusta, al cap de poc millora els sistemes d’il·luminació de magnesi per a fotografia, i l’any 1900 construeix la càmera fotogràfica més gran del món (pesava 640 kilos!) per a poder fotografiar sencera una locomotora de vapor.

Curiosament, però, allò que féu més famós Lawrence és la imatge que hem comentat (i que podeu veure encapçalant l’article). Lawrence volia aconseguir dues coses: un sistema per a fer fotografies aèries, i una càmera capaç de fotografiar sencera tota una ciutat. Per a fer això, construí ell mateix un estel especial per a fer la foto (ja feia molt de temps que investigava sobre estels i globus aerostàtics), i una càmera de format panoràmic que aprofités la llargada de les pel·lícules de cel·luloide.

El resultat? La imatge que podeu veure. El que no ens ha quedat clar és com s’ho va fer per a provocar el terratrèmol!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Sant Francisco, després del desastre”

  1. Una història impressionant, la d’aquest home, i força americana (self-made), oi ?
    He anat a l’enllaç de la Viquipèdia i he visionat la foto en gran a tota resolució, i he quedat bocabadat del nivell de detall … i de com va quedar San Francisco!
    Un altre cop, una informació d’allò més curiosa i interessant, gràcies !

  2. Quina devastació! És impressionant la fotografia, pel detall, la qualitat i el dramatisme de l’escena. Gràcies per una noticia tan interessant!